Zavřít reklamu

Jony IveNew Yorker minulý týždeň vydal zrejme najobsiahlejší rozhovor s predstaviteľom spoločnosti Apple. Presnejšie s najlepším priateľom Steva Jobsa, šéfdizajnérom Jonym Ivom. Celé interview malo až 16 000 slov, vďaka čomu sa z neho stalo čítanie na niekoľko hodín, alebo skôr, na niekoľko kapitol. Obsiahly rozhovor však obsahuje množstvo zaujímavých faktov, ktoré rozhodne prekvapia každého fanúšika spoločnosti Apple a jej dizajnu. Mimo iného Jony odhalil 12 takých faktov, ktoré ste o ňom nikdy nevedeli a ktoré boli držané v tajnosti a súvisia so súčasným dianím okolo kalifornskej spoločnosti.

1. Jony od jedného zo svojich priateľov dostal na Vianoce 18-cm figurku seba samého, vyrobenú z kociek Playmobil. Figurka má slnečné okuliare a nosí krémovú Valextra tašku. Jony si obľúbil figurku natoľko, že jej tvár má na zamknutej obrazovke svojho iPhonu.

2. Zaujíma ho dizajn áut. Táto skutočnosť prekvapí najmä kvôli špekuláciám, ktoré sa rozšírili v posledných dňoch. V rozhovore vravel, že niektoré dnešné autá sú „šokujúce“ a nechápe dizajn niektorých vozidiel, prípadne mu dizajn niektorých vozidiel príde nemastný, neslaný.

3. Apple Watch sú výhradným dielom Jonyho Iva. Od začiatku na nich pracoval s Marcom Newsonom.

4. iPhone 6 Plus mohol mať až 5.7-palcový displej, ale táto uhlopriečka sa mu zdala veľmi veľká.

5. Ive má vo svojej kancelárii karikatúru Anglickej kráľovnej s tvárou šimpanza. Autorom je Banksy.

6. Jony Ive sa kamaráti s Chrisom Martinom, Stephenom Fryom, J.J. Abramsom, Yo-Yo Ma a Bonom.

Banksy Monkey Queen
7. Keď už spomíname J.J. Abramsa, Jony Ive navrhol meč, ktorý sa objavil už v prvom traileri na siedmy film Star Wars.

8. Jony Ive nemá rád životopis Steva Jobsa. Nedočítal ho celý, ale nepáči sa mu kvôli množstvu nepresností. Mimochodom na tie upozorňoval aj Walter Isaacson, ktorý upozornil na prítomnosť Jobsovho poľa skresľujúceho realitu.

9. Po Jobsovej smrti si Ive kúpil jeho súkromné lietadlo Gulfstream GV.

10. So Stevom sa spriatelil už pri prvom stretnutí: „Nepamätám si, že by sa mi predtým niečo také stalo. Bola to najzvláštnejšia vec, obaja sme vtedy boli trochu čudní.“

11. „Ku*va, nie si veľmi efektívny, že?“ bola prvá Jobsova veta, ktorú si Ive zapamätal. Bolo to na návšteve jeho dizajnérskeho štúdia a v ten deň obaja začali pracovať na iMacu. Stevovi sa tiež nepáčilo, že Jonyho veľmi zaujímalo, čo si o ňom myslia druhí.

12. Vulgarizmami to naozaj nekončí. Dokonca sú to práve vulgarizmy, ktoré Jonyho motivujú, dokonca po prečítaní motivačného plagátu by sa dalo skonštatovať, že Ive je priam sku**ene motivovaný. V jeho kancelárii totiž nájdete plagát „Sk***ene dobré rady pre dizajn“ od Briana Buirga a Jasona Bachera. Na plagáte sa môžete dočítať: „Ku**a ver si! Buď hore celú sku**enú noc! Pracuj mimo svojich sk***ených zvykov! Vedz, kedy máš ku**a prehovoriť! Ku**a spolupracuj! Nič ku**a neodkladajte! Prenes sa cez svoje sk**vené ja! Uč sa ku**a! Tvar sa riadi podľa sk**enej funkcie! Počítač je ako Lite-Brite na sk***ene zlé nápady! Všade hľadaj sk***enú inšpiráciu! Ku**a spájajte sa! Učte svojho sk***eného klienta! Ver svojmu sk***enému inštinktu! Popros o sk***enú pomoc! Spravte to ku**a udržateľné! Pýtaj sa na každú sk***enú vec! Maj sk***ený koncept! Nauč sa prijímať sk***enú kritiku! Daj mi dôvod, prečo by som sa mal ku**a zaujímať! Používaj sk***enú kontrolu pravopisu! Sprav si sk***ený prieskum! Nakresli viac sk***ených nápadov! Problém obsahuje sk***ené riešenie! Mysli na všetky sk***ené možnosti!“

jony-ive
*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.