Zavřít reklamu

retina - iconS pojmem Retina se setkávame od roku 2011, konkrétně od doby, kdy Steve Jobs představil iPhone 4. Tehdy Apple představil výborné rozlišení pouze v displeji s uhlopříčkou 3,5″ a o hustotě pixelů 326 PPI (pixelů na palce). Půl roku na to následovalo přidání Retina displeje také do iPadu 3. generace, kde však hustota pixelů činila pouhých 254 PPI. Jak to tedy s označenim Retina doopravdy je? Jedná se pouze o markétingové označení Applu, či o něco, co má hlubší význam? Na to se změříme v následujícím článku.

Apple při svém uvedení pojmu Retina zmínil, že se jedná o takové rozlišení v závislosti na velikosti displeje, aby lidské oko nerozeznalo jednotlivé pixely na displeji zařízení. Také uvedl, že lidské oko nerozezná více jak 300 PPI. Proto si tehdy všichni mysleli, že veškeré Retina displeje budou mít hustotu pixelů na palec opravdu vyšší jak 300, jelikož důkazem toho byl i iPhone 4 s 326 PPI. Ovšem při představení nového iPadu s Retinou bylo vše jinak. Hustoto činila 264 bodů na palec a tomu je tak u velkých iPadů dodnes. Hodnotu nad 300 dnes splňují pouze iPad Mini s Retina displejem, iPhone 4 a vyšší a iPod Touch 4. a 5. generace.

Co je Retina displej
Vše totiž záleží na tom, jak je určité zařízení používáno. iPhone a iPod Touch je používán nejblíže k očím, tudíž je PPI nejvyšší. Je zjištěno, že nejčastěji držíte telefon 10 palců (24cm) od očí. Při takové vzdálenosti nejste schopni rozeznat jednotlivé pixely na obrazovce, tudíž takový displej může být označen pojmem Retina. Ostatně pixely nerozeznáte ani v případě, kdy si dáte telefon blíže k očím.

U iPadu je hodnota PPI nižší a to konkrétně 264 pro větší z iPadů. U iPadu mini s Retina displejem je hodnota totožná jako u iPhonu, tedy 326 PPI a to jen díky své menší uhlopříčce při zachování stejného rozlišení, kterým disponuje větší iPad. Díky tomu, že iPady jsou používány dál od očí, konkrétně pro oba modely je to 15 palců (38 cm), není nižší hustota pixelů na palec nedostatečná.

U MacBooků Pro s Retina displejem jdeme ještě níže. Konkrétně u 13″ modelu při rozlišení 2650×1600 dostáváme 227 PPI a u 15″ modelu při rozlišení 2880×1800 pak 220 PPI. Nižší hodnoty si však u těchto modelů můžeme dovolit, jelikož se předpokládá, že MacBooky i počítače Mac se budou nacházet 20 palců (51 cm) od očí uživatele.

iPad_Air_mimo

Retina je vždy 2x více
Ať už se jednalo o iPhone, iPod Touch, iPad, MacBook Pro nebo iMac, vždy měli nové modely s retina displejem dvojnásobné rozlišení, než jejich předchůdce, který Retina displej neměl. Retina je tedy vždy 2x pixelů na palec a 2x větší rozlišení displeje, než jeho „neRetinový“ předchůdce a to vždy na stejné uhlopříčce displeje.

Co je Retina HD displej
S novými telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus, které jablečná firma představila v září minulého roku, jsme se poprvé setkali s pojmem Retina HD. O co jde? Přídavek HD nám značí, že rozlišení displeje u telefonů dosáhly nad hodnotu, která se označuje běžně jako HD, což je 1280×720. U iPhonu 6 je rozlišení displeje 1334×750 a u iPhonu 6 Plus dokonce 1920×1080. Aby však ke slovu „HD“ mohlo být připojeno ještě slůvko „Retina“, musí být u telefonu hodnota opět vyšší, než 300 PPI, což oba telefony bez problému splňují to i vzhledem k většímu displeji u obou nových iPhonů. U iPhone 6 Plus by si Apple mohl dovolit displej označit dokonce jako Retina Full HD, jelikož rozlišení displeje u většího iPhonu je přesně takové, kterým se označujou Full HD panely.

Co je Retina 5k displej
S novým pojmem Retina 5k displej jsme se setkali při představení nového iMacu loňský rok v listopadu. Opět se jedná o standartní Retina displej, který má 2x větší rozlišení, než jeho předchůdce a tedy tím získal rozlišení 5120×2880. Pojem „5k“ je tedy více než jasný, jelikož počet pixelů na šířku je 5120 a takovéto panely se označují jako 5k displeje či prostě jen displeje s 5k rozlišením. Jen pro zajímavost nový iMac s 5k displejem má na 27″ obrazovce 218 PPI, což je nejméně ze všech Retina displejů. Ovšem oproti svému předchůdci, který disponoval poloviční hodnotou, je to výrazný pokrok.


*Zdroj: en.wikipedia.org

Dnes nejčtenější

.