Zavřít reklamu

colors-1 Vzorkovník farieb je vec, ktorá zaujíma každého grafika  či človeka, ktorý si chce niečo namaľovať. Väčšinou sa rozhodujeme podľa odtieňov farieb, ktoré sa zdajú nášmu oku najkrajšie. Pôvodne sa takéto vzorkovníky začali používať v roku 1963 čiže celých 271 rokov po tom čo istý umelec vytvoril túto zaujímavú knihu.

Maliar známy ako A. Boogert sa v roku 1692 rozhodol, že vyrobí jednu z prvých farebných kníh svojho druhu. Táto myšlienka sa mu aj podarila zrealizovať preto sa dnes môžeme pozrieť na úctyhodne straý vzorkovník farieb. Táto kniha má väzbu obsahujúcu ručne namaľovaných 800 strán. Na každej jednej z týchto strán sa nachádza určité farebné spektrum, ktoré sa od seba odlišuje vždy iným odtieňom jednej farby.

A. Boogert chcel pravdepodobne touto knihou vytvoriť akýsi návod pre maliarov ako si správne namiešať farbu presne podľa svojich potrieb. V knihe je dokonca popísaný postup ako danú farbu vytvoriť. Autor tu kombinuje viacero farieb aby vznikla napríklad farba fialová, hnedá či rôzne iné. Na tú dobu to bola pravdepodobne jediná kniha svojho druhu. Vy si jej časť teraz môžete prezrieť v galérii priamo pod článkom.

colors-1
colors-2
colors-3

colors-4
colors-5
colors-6

http://www.thisiscolossal.com/2014/05/color-book/

Dnes nejčtenější

.