Zavřít reklamu

Steve Jobs zemřelOd smrti Steva Jobse dnes a denně poslouchám jak by se to, či ono za jeho života a vlády v Applu nestalo. Vždy jsme si říkal, že jsem se Stevem nechodil do baru a nevím, jaké byly jeho plány na budoucnost Applu. Bohužel za posledních šest měsíců udělal Apple dvě věci, u kterých jsem skutečně přesvědčen, že by se za Steva nestaly. Steve byl v první řadě businessman, takže rovnou zapomeňte na to, že mám na mysli větší iPhone. Ten by se světu ukázal tak jako tak a Stevovi příliš nevadilo že nejprve hlásal jedno a poté udělal druhé a věřím, že stejně by to bylo i u iPhonu.

Věřím že by byl hrdý také na současnou podobu počítačů Mac, ať již se podíváme na MacBook Air s úžasnou výdrží nebo na iMac Retina, stejně jako na Mac Pro, vždy uvidíme jedinečný stroj. Co si však myslím a podotýkám, že je to poprvé od jeho smrti, že by Steve skutečně nedopustil jsou Apple Watch a Handoff. Nemyslím si, že by za Steva vypadaly Apple Watch jako z jiné planety, možná by byly úplně stejné, jako jsou dnes, ale měly by jednu zásadní výhodu před konkurencí.

Steve by totiž naběhl na pódium a řekl nám tu nejzásadnější věc, kterou dokázal jen a jen on. Řekl by nám, proč máme jít a koupit si Apple Watch, řekl by nám proč je potřebujeme a proč po nich toužíme. Od té chvíle bychom nepřemýšleli nad tím zda si je koupit nebo k čemu nám vlastně budou, přemýšeli bychom nad jediným, nad datem vydání. Apple tak sice odprezentoval nový produkt, který tvoří zcela novou a doposud nepochopenou kategorii výpočetní techniky, ale bohužel nám tak nějak zapomněl dodat, k čemu že je to vlastně dobré. Steve by nám buď řekl, k čemu jsou Apple Watch dobré a nebo by je prozatím nepustil na veřejnost.

Druhou věc, které chybí dokonalost Applu je Handoff. Je sice super, že mi vedle telefonu ležícího na stole začne zvonit i iMac a MacBook v ložnici. Bohužel co už tak super není je fakt, že i když hovor přijmu na iPhonu, iMac vyzvání dál, případně sice přestane vyzvánět, ale následně prezentuje zmeškaný hovor i když jsme hovor uskutečnil. Jak se dozvíte na různých fórech včetně těch oficiálních na stránkách Applu, pokud vás trápí stejný problém jako mě, jste jedním z desítek tisíc uživatelů. Nedovedu si představit Stevovu reakci, kdyby v momentě kdy zvedne telefon na iPhonu zvonil jeho počítač dál. Nedovedu si představit co by asi tak inženýrům řekl, kdyby po skončení hovoru tento hovor viděl na svém iMacu jak zmeškaný.

Takže po něco málo více než třech letech od smrti Steva mám pocit, že toto by se za Steva skutečně nestalo. Rozhodně jsem nikdy nepovažoval Apple za bezchybnou společnost a Steva za neomylného, ovšem Hansoff není chyba, je to zkrátka nedotažená technologie a vůbec by mi nevadilo, kdyby ji Apple představil za rok naprosto dokonale odladěnou a funkční. Doufám a pevně věřím, že se jednalo o ojedinělé případy a Apple se nezmění ve společnost, u které budeme doufat že nové verze produktů budou fungovat alespoň na 50%.

 

Steve Jobs zemřel

Dnes nejčtenější

.