Zavřít reklamu

Drahý Apple,

moc dobře víš, že jsi pro mě byl vždy o detailech, vždyť si určitě dobře pamatuješ, jak jsme spolu začínali. Ta zapadlá ulička v Brně kde naproti Moulin Rouge sídlilo grafické studio ve kterém pracoval dnes již jeden z nejlepších grafiků ve střední Evropě a já jej šel jako svého dlouholetého kamaráda navštívit. Tehdy jsem tě poprvé viděl a mohl jsem sledovat tvé zaoblené tvary. Ty však moc dobře víš, že tím sis mě nezískal, získal sis mě vlastně podvodem. Když mi tě kamarád ukazoval poprvé a já viděl první počítač od Applu PowerMac G4, vyslovil Open a tvá mechanika se vysunula. Dnes už vím, že tajně zmáčkl na klávesnici tlačítko eject, ale právě tím sis mě získal. Něco co pro mě do té doby bylo naprosto neuvěřitelné, si mě společně s průhlednou myší s jedním tlačítkem získalo natolik, že jsem tě musel mít.

Pamatuješ jak mi kamarád v Praze utíkal pro PowerMac G4, který jsem našel na inzerát za 1500Kč a jak mi tě pak o pár dnů později dovezl táta domů? Přiznám se prvních pár týdnů jsem příliš netušil co s tebou a tak si stál vedle PC s Windows XP na kterém jsem ve volném čase drtil Counter-Strike a zapínal tě jen proto, abych se pokochal tím, co pro mě bylo v té době dokonalé. Teda nezapínal, ale pouze probouzel, protože jsem miloval usínání při pozorování toho, jak ti pulzuje zapínací tlačítko když jsi spal. Pak sis mě nějak získal a vše šlo stranou, první články na macblog, na mujmac, první podcast LsA o rok později. To už jsem tě ale vyměnil pamatuješ? Jak jsem si díky tobě vydělal psaním na Mac mini G4? Proboha dodnes nepochopím jak mohlo něco tak malého tak příšerně hučet. Naštěstí jsem k tobě dostal na Vánoce ještě starší PowerBook G4 Titanum, na ten snad nikdy nezapomenu, ten byl prostě dokonalý. Pamatuju jak jsem na něj nahrál Mac OS X 10.4.11 a byl jsem nadšený. Pamatuješ, jak si mi poškrábal zeď vedle postele když jsem s tím PowerBookem usnul a zapomněl jej v posteli? Ano přesně, poškrábal mi zeď u postele, ale on neměl ani škrábanec. Pamatuješ ještě jak jsem pořád namotával šňůru na nožičky které měla nabíječka? Přišlo mi to přesně to čím jsi pro mě byl Apple. Přesně ten detail, kdy všichni spolužáci na gymplu měli škaredé a velké adaptéry a v taškách se jim motaly kabely a já namotal nabíječku za pár vteřin a měl hotovo.

V té době jsem denně trénoval šest hodin s iPodem nano 2. generace a dodnes nechápu jak jsi mohl ty litry potu vydržet, snad to raději ani vědět nechci. Zase jsem narazil na detail, který jsem obdivoval, vydržel jsi prostě všechnu tu dřinu se mnou a ani ses u toho na rozdíl ode mě nezapotil. Dokonce si vzpomínám jak jsem měl první iPod touch a protože si ještě neměl ani iTunes App Store a já v té době neměl Wi-Fi, chodil jsem s Maxem,to byl můj pejsek, pod okny hledat Wi-Fi, abych si mohl přes různé pofidérní weby stáhnout první neoficiální aplikace, které si zatím oficiálně nenabízel. Jak úžasné pak bylo, když jednoho dne Steve Jobs ukázal App Store a na projekci se objevil nápis Today! Hned jsem mohl stahovat a instalovat společně s novou verzí iTunes, byl jsme nadšen. Pamatuješ na ty písemky na gymplu? iPod touch na stehně, jas na minimum a na displeji odpovědi, jedničky v kapse, všechno šlo hladce.

Letem_svetem_applem

Do té doby bylo vše krásné a docela nám to spolu klapalo, co říkáš. No jenže pak se nám to začalo tak trošku kazit. Pamatuješ ještě jak jsem na Chodově čekal s hotovostí v kapse na MacBook Pro 15″? To byla docela legrace, jak jsem se bál, aby mě někdo neokradl. Vše dobře dopadlo a já si domů donesl první MacBook Pro unibody. Bohužel jsem rychle zjistil, že tě jde poškrábat i nehtem a tak jsem pochopil, že je konec společným nocím v mé posteli při usínání nad seriálem nebo článkem a raději tě nechal na stole a koupil ti parťáka, Apple LED Cinema Display 24″. To byla sestava, pamatuješ? Sice to vše vypadalo krásně, ale brzo ti Cinema odešla na reklamaci kvůli vypáleným duchům. Naštěstí se v pořádku vrátila s vyměněným displejem a vše nějak zase fungovalo. Pak jsem si ale pořídil nejnovější generaci MacBook Pro 15″, která dostala dárky od Kingstone v podobě 8GB RAM a 240GB SSD disku a najednou se nechtěla kamarádit s LED Cinemou. Poté co Apple v jednom týdnu vydal asi pět updatů na Thunderbolt konektor jsem pochopil, že je něco špatně. Dodnes bohužel vesele problikáváš display tak pětkrát denně a přiznávám, že už mi s tím lezeš na nervy.

A proč ti to vlastně všechno píšu? Víš vždy jsem k tobě měl nějakou takovou zvláštní úctu. Vždy jsem tě bral jako něco čeho si mám vážit a co není jen obyčejný počítač, notebook nebo cokoli jiného. Když se však ukázal první iPhone, nějak jsem pochopil, že se vše změnilo. Najednou jsi začal tlačit na pilu a generovat čím dál větší zisky. Ne že bych ti to nepřál, vždyť ostatně, jeli jsme v tom díky LsA které se rozšiřovalo s tím, jak se rozšiřovaly tvoje produkty spolu. Na druhou stranu jsem si začal uvědomovat, že se stáváš produktem, který již nenabízí tak vychytané detaily jako předtím. Dnes nečekám, že bych bezprostředně po keynote mohl něco stahovat, že bych si mohl udělat radost a mít hned k dispozici něco malého, vychytaného a dostupného zdarma všem jako je nová verze iOS, iTunes nebo tak něco. Dnes vím, že si budu muset počkat několik týdnů poté, co mi tvůj nový šéf předvede novinky, které však teprve přijdou.

Nepřipadá ti trochu zvláštní, že není problém, aby si dokázal během týdne rozeslat iPad mini do celého světa, ale abych si nemohl stáhnout novou verzi iTunes? Víš tak nějak mě to na tebe mrzí. Už nejsi takový, jak si tě pamatuju. Chybí mi ty drobnosti, to čím si mě těšil a ty maličkosti, které pro mě znamenaly Apple. Asi je na čase se rozloučit s tím, co jsem znal a podívat se do budoucna, začít tě vnímat trošku jinak než dřív. Brát tě jako velkého chlapa, který chce vydělávat peníze a ne jako puberťáka, který chce těšit své kamarády. Pevně věřím, že se zase změníš a ukážeš mi drobnosti, které budu obdivovat ještě víc než tvůj dokonalý Retina Display. Doufám, že lidi nebudou v diskusi na LsA řešit jaký výkon vlastně má nový iPad a kolik je v něm RAM, doufám že je to zase jako dřív nebude zajímat protože ti budou věřit a budou vědět, že je jedno kolik je v iPadu RAM, protože je to zkrátka Apple a vše z App Store na něm pojede tak rychle jak to jen jde. Doufám, že se zase budeme těšit z maličkostí a přestaneme řešit výkon. Vždyť ten mají řešit uživatele Mac Pro, profesionální uživatele a ne my, kteří se chceme jen těšit z toho, že si můžeme koupit něco co nám udělá radost a dokáže zaujmout nejmenším detailem, kterého si možná nikdo ani nevšimne.

Letem_svetem_applem

Dnes nejčtenější

.