Zavřít reklamu

sir-jonathan-iveVogue dnes zverejnil nový rozhovor so šéfdizajnérom spoločnosti Apple, Jonym Ivom. Vogue sa v tomto rozhovore zaujíma o začiatky Ivovej kariéry a odhaľuje veci až po dnešok, kedy Jony Ive pracuje na hodinkách Apple Watch spolu so svojim priateľom Marcom Newsonom. Spolupráca medzi dvomi top dizajnérmi začala už minulý rok, kedy dvojica navrhovala produkty do charitatívnej aukcie Product(RED). Robert Sullivan, redaktor Vogue, v novom rozhovore odhalil, že mal možnosť vidieť hodinky Apple Watch už niekoľko týždňov pred ich oficiálnym predstavením vďaka čomu sa stal jedným z mála smrteľníkov, ktorí videli produkt ešte skôr, než zvyšok ľudstva.

Zaujímavé je, že Sullivan videl prototyp hodiniek v miestnosti, v ktorej sa okrem neho nachádzal už len Jony Ive, Tim Cook a ochranka, vďaka čomu miestnosť pôsobila, ako keby ste vstúpili do sídla FBI. Apple však chcel, aby si redaktor vyskúšal tento produkt na vlastnej koži a mal z neho zážitok, ktorý sa začiatkom budúceho roku dostane na ruky mnohých fanúšikov spoločnosti Apple. Tu sa od Jonyho dozvedá, že produkt je ťažký preto, lebo pozostáva zo skutočných materiálov a poukazuje na všetky detaily, ktoré s ním súvisia – na magnetickú úchytku na remienku, na pracku a na fakt, že sa tohto ľudia môžu chytiť: „Nie je to fantastické?“ pýta sa ho Jony Ive. Ten následne v rozhovore spomína, že vývoj hodiniek Apple Watch začal pred vyše tromi rokmi. Zároveň išlo o prvý produkt po Stevu Jobsovi, keďže ako stihol povedať Cook, spoločnosť začala pracovať na hodinkách hneď po Jobsovej smrti pred 3 rokmi. Samotný koncept však prišiel do hry veľmi neskoro – čo istým spôsobom vysvetľuje, prečo Apple nie je prvým, kto predstavil inteligentné hodinky, ale je jedným z posledných, ak nie úplne posledným.

Prototyp hodiniek, ktorý videl redaktor Sullivan, bol totožný s prototypmi, ktoré spoločnosť prezentovala na evente minulý mesiac. Mohol tak vidieť digitálne koliesko a dotykový displej. Ako sme potom už mohli vidieť my, tento displej je možné v kombinácii s kolieskom využiť na nové spôsoby komunikovania, presnejšie na kreslenie svojich emócií – čo Apple prezentoval kreslením srdiečka a jeho následným odoslaním inému užívateľovi. Toto, v kombinácii so smajlíkmi a rozprávaním predstavuje nové formy komunikácie medzi ľuďmi, aspoň podľa Jonyho Iva: „Strávili sme naozaj veľa času navrhovaním tohto špeciálneho mechanizmu, skombinovaného so vstavaným reproduktorom. Môžete si zvoliť osobu s hodinkami a môžete jej poslať svoj pulz: Budete cítiť takéto elegantné klepotanie. A tým môžete cítiť môj tep. Podľa mňa je to veľmi veľká vec. Umožní to komunikovať veľmi pokojným spôsobom.“ Čo však Jonyho skutočne teší na hodinkách? Jonyho na tomto produkte neteší až tak dotykový displej alebo hlasové ovládanie. Najväčšiu radosť mu robia zvuky, klikania, ktoré tieto hodinky vydávajú pri navliekaní náramku alebo pri pripevňovaní k hodinkám. Súdiac podľa jeho nadšenia je dokonca z prítomnosti týchto zvukov nadšený oveľa viac, než z akéhokoľvek iného výtvoru. Možno preto Apple predstavil toľko rôznych remienkov.

Apple Watch*Zdroj: Vogue

Dnes nejčtenější

.