Zavřít reklamu

Apple Store LouvreObchod Apple Store na 5th Avenue je jedným z najznámejších obchodov súčasnosti a zároveň najznámejším obchodom spoločnosti Apple. Tento obchod sa preslávil najmä vďaka sklenenej kocke na povrchu, v ktorej sa nachádza len veľké logo Apple a schodisko, ktoré nás zavedie do obchodu pod zemou. Autorka tohto dizajnu, Vicky Ward, vo svojej najnovšej knihe spomína na začiatky najslávnejšieho obchodu Apple Store a odhaľuje, čo predchádzalo otvoreniu objektu na 5th Avenue v roku 2006.

Myšlienka súvisiaca s obchodom na 5th Avenue vznikla už v novembri/listopadu 2003, kedy sa Steve Jobs stretol s realitným magnátom Harrym Macklowom, ktorého s ním spojil bývalý realitný riaditeľ Apple George Blankenship. Jobs spočiatku chcel, že tento obchod bude otvorený 24/7 a začal na ňom pracovať s architektonickou firmou Bohlin Cywinski Jackson, ktorá stojí aj za dizajnom Apple Store SoHo. Práve pri stretnutí sa zrodila myšlienka, že by sa obchod mohol nachádzať v nevyužitom suteréne pred budovou General Motors a nad ním by sa nachádzala veľká sklenená kocka.

Zaujímavé je, že s myšlienkou prišiel Jobs aj Macklowe, avšak obaja mali na kocku iný pohľad. Obaja priniesli kocky, ktoré sa odlišovali od seba a aj od aktuálneho dizajnu, čo spôsobilo, že sa diskusia predĺžila na hodinu a pol. Jobs chcel spočiatku 12-metrovú kocku, ktorú nakoniec zavrhol aj samotný Jobs. Prečo? Bola až príliš veľká a preto súhlasili s návrhom Macklowa, že kocka bude mať výšku len 9 metrov, ktorú má dnes. Je však zaujímavé, že v tej dobe nikto netušil, že obchod bude taký populárny a dnes právnik Macklowovej spoločnosti celkom ľutuje, že sa s Applom nedohodli na vyšších poplatkoch.

Apple Store 5th Ave interior design

*Zdroj: NYMag.com

Dnes nejčtenější

.