Zavřít reklamu

O tom, že budúca generácia Apple TV prinesie podporu hier, sa špekuluje už pekných pár rokov. S narastajúcou konkurenciou však Apple nemôže vyčkávať donekonečna a jedného dňa skrátka bude musieť vydať nový hardvér, či chce alebo nie. A ten deň sa podľa všetkého blíži. Apple totiž na WWDC predstavil niekoľko funkcií, ktoré sa správajú tak, ako by boli priamo stvorené pre použitie s Apple TV. Mimo iného je to napríklad funkcia Metal alebo možnosť premeniť iPhone a iPod touch na herný ovládač pre iPad a Mac – a keď bude ten pravý čas, tak aj pre Apple TV.

Že sa nová Apple TV nezadržateľne blíži, môžu potvrdzovať aj početné špekulácie, zmienky o 4. generácii Apple TV v kóde iOS 7, ale aj vyhlásenie Tima Cooka, že Apple už neberie svoju čiernu krabičku ako hobby ale skôr ako biznis, pretože vygenerovala 1 miliardu dolárov. Lenže má Apple dôvod, prečo by malo vydať novú generáciu Apple TV s dlho očakávanou podporou hier? Má konkurenciu, ktorá to myslí seriózne? Vyzerá to, že má. A tá funguje na zaujímavom princípe.

PlayStation TV

Sony totiž na konferencii E3 „vytiahlo“ svoju Vita TV a oznámilo, že ju už na jeseň začne distribuovať aj v USA a Kanade pod menom PlayStation TV. Pritom tvrdenie, že sa jedná o perfektný doplnok do ekosystému Sony, nie je ani zďaleka prehnané. PlayStation TV je skutočne malá a pritom v sebe ukrýva výkon, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani budúca generácia Apple TV. Disponuje totiž hardvérom z PlayStation Vita, čo dostatočne objasňuje, prečo sa produkt spočiatku volal ako PlayStation Vita TV. S jeho pomocou môžu hráči hrať hry, ktoré boli primárne určené pre Vitu, avšak treba tu počítať aj s tým, že tituly typu Uncharted: Golden Abyss, ktoré využívajú hardvér klasickej Vity na maximum, tu nebudú fungovať. Podporovaných hier je tak menej, než pre Vita TV, čo ale neznamená, že tu cesta nového hardvéru končí.

Nové zariadenie je totiž dokonalým prídavkom do ekosystému preto, lebo Sony predstavilo službu PlayStation Now. A tu to všetko začína. Služba Now totiž umožňuje, aby si hráči predplatili prístup k titulom, ktoré boli dostupné pôvodne pre PlayStation 1, PlayStation 2 alebo PlayStation 3, s tým že sa hry streamujú presne tak, ako filmy a hudba v Apple TV. Čerešničkou na torte je, že Sony ďalej umožňuje využívať PlayStation TV ako zariadenie, na ktoré budete môcť streamovať obraz z PlayStation 4, ak sú obe zariadenia pripojené k internetu, no nachádzajú sa v iných miestnostiach. Vďaka tomu budú môcť hráči hrať, povedzme FIFA 15 alebo Battlefield: Hardline kdekoľvek v byte. A od herného zážitku ich bude deliť len pár kliknutí.

PlayStation TV

Ak sa teda nemýlime, budúca generácia Apple TV by mala podľa početných zdrojov priniesť podobnú funkcionalitu, čiže by ju bolo možné používať aj ako hernú konzolu a už by sa nejednalo o zariadenie, ktoré dokáže iba streamovať video, hudbu a fotky. Jednalo by sa o prístroj, ktorý by priniesol svoj vlastný App Store, z ktorého by mohli užívatelia sťahovať aplikácie a hry, ktoré majú už teraz zavedenú podporu pre MFi ovládače. K ním patrí napríklad GTA San Andreas, Modern Combat, Asphalt 8: Airborne a veľa ďalších s tým, že sa ponuka rozrastá. Ako bude fungovať hranie hier na Apple TV, nie je celkom známe, no je možné, že by sa sťahovali do pamäte zariadenia, aby ich bolo možné kedykoľvek spustiť. Tomu istým spôsobom nasvedčuje aj zavedenie podpory Peer-to-Peer pripojenia medzi dnešnou Apple TV a zariadeniami s iOS 8. V takom prípade je však možné aj to, že sa budú hry streamovať prostredníctvom P2P pripojenia, čoho výsledkom bude rýchlejšie načítanie obsahu a najmä vyriešenie problému s kúpou hry. Hry by sa totiž streamovali a nebolo by ich treba kupovať zvlášť pre Apple TV – mohli by ste hrať hry, ktoré máte na svojom iPhone či na iPade.

Či bude súboj „streamovacích“ konzol taký intenzívny, ako sa zdá, uvidíme až na jeseň/podzim. Práve vtedy by mal Apple predstaviť novú Apple TV, ktorá by mohla priniesť podporu niekoľkých noviniek. Okrem toho, že by mala priniesť podporu App Store, by tiež mala priniesť novinky v podobe vlastného prehliadaču Safari, hlasového ovládania Siri a nakoniec by sme mohli uvidieť aj pohybové ovládanie, za ktorým stojí spoločnosť PrimeSense, ktorú Apple odkúpil a ktorá vyvinula technológiu použitú pri senzore Kinect. Obe zariadenia si navyše možno budú konkurovať, keďže PlayStation TV stojí 99 dolárov v základnom balení a 139 dolárov v balení, ktoré obsahuje ovládač DualShock 3, 8 GB pamäťovú kartu, HDMI kábel a kód na stiahnutie hry The Lego Movie Videogame.

PlayStation TV

Dnes nejčtenější

.