Zavřít reklamu

Nový operační systém iOS 8 určený pro iPady, iPhony a iPody touch je něčím, co jsme zkrátka museli otestovat a tak jsme okamžitě po vydání nainstalovali první betaverzi iOS 8 na iPad mini s Retina displejem, což je v podstatě nejnovější zařízení, na kterém jej můžete mít, společně s iPadem Air a iPhonem 5s. Je důležité upozornit na fakt, že samotné dojmy v tomto článku pochází ze zcela první beta verze nového operačního systému, jehož vydání pro veřejnost je připraveno až za několik měsíců. Apple tedy bude ladit a ladit, proto jsme záměrně nebrali v potaz klasické chyby, které trápí každou první testovací verzi.

Hned na úvod bude jistě každého zajímat, jak celý operační systém funguje. Na iPad mini jsme iOS 8 nainstaloval záměrně, bál jsem se totiž jeho použití na hlavním telefonu, který používám. Po prvních 24 hodinách intenzivního testování však mohu říct, že jsem nezaznamenal jeden jediný pád aplikace, jeden jediný restart iPadu a žádný problém. Na druhou stranu je však důležité dodat, že iOS 8 zatím v první betaverzi nabízí jen několik novinek a chybí zde například aplikace Health a mnoho dalšího. Po nových funkcích tedy budete při testování systému spíše pátrat, než aby na vás vyskakovaly z každé aplikace, kterou spustíte. Pokud chcete iOS 8 testovat již nyní, je nutné mít zaregistrované UDID svého přístroje pod Developers účtem. Poté vám však již v testování nic nebrání, dokonce ani nestabilita systému. Pojďme se tedy podívat na to, jak nejnovější mobilní operační systém působí.

Multitasking s kontakty
I když se to může zdát jako banalita, Apple přidal do iOS 8 skvělou funkci, která vám usnadní život kdykoli, kdy chcete komunikovat s vašimi přáteli. Nově totiž při vyvolání multitaskingu automaticky vyvoláte také přehled posledních kontaktů. Zobrazeny jsou jména a fotografie kontaktů, které můžete okamžitě kontaktovat a to prostřednictvím hovoru, FaceTime hovoru nebo odesláním zprávy. Stačí když spustíte multitasking a následně vyberete kontakt a okamžitě mu voláte nebo píšete. Funkce se zdá sice jako banální, ovšem na druhou stranu skutečně usnadní život a po pár desítkách minut již nebudete své kontakty oslovovat jinak než přes multitasking.

iOS 8 multitasking
iOS ipad

iMessages: WhatsApp konečně v iOS!
Apple přinesl do zpráv iMessage novinku, které věnoval poměrně značný čas na samotném představení iOS 8. Pokud však používáte WhatsApp, bude vám připadat vše co nyní iMessage umí jako naprostá samozřejmost. Apple nově umožní vytvořit audio zprávu, která se následně odešle. Oproti WhatsApp má být hlavní výhodou fakt, že to dokážete udělat pomocí jediného dotyku, kdy aktivujete jedním prstem mikrofon a následným pohybem prstu pak nahrajete zprávu a rovnou ji odešlete nebo vymažete. Uvědomuji si, že testuji první beta verzi iOS 8, ovšem v současné době je toto řešení tak neuvěřitelně kostrbaté a nefunkční, že pokud odesíláte zprávu kratší než pět minut, je snadnější ji napsat. Věřím však, že to je skutečně jen tím, že se jedná o první beta verzi a Apple vše snadno vyřeší.

iOS

I další funkce, které Apple do iOS 8 iMessage přidal jako by z oka vypadly WhatsApp. Nyní máte možnost zobrazit u každé komunikace základní informace, ve kterých vidíte přeposlané média a veškeré přílohy, máte možnost zapnout nerušit pro danou konverzaci, což znamená, že zprávy od daného kontaktu budou chodit nadále, ovšem nebudete na ně upozorněni žádnou notifikací. Kontaktu můžete taktéž poslat informaci o vaší poloze která se mu zobrazí na mapě. Tedy vše co je skutečně super. Ptáte se jak víme že je to super? Protože to každý den používáme na WhatsApp.

iOS 8 imessages

Zajímavou novinkou, kterou mohou použít například pracovní skupiny, vývojářské týmy nebo další lidé, jenž potřebují komunikovat ve více než jen ve dvojici, jsou skupinové zprávy. Co však prozatím není možné, je upravovat příjemce přímo během konverzace. Jakmile zahájíte skupinovou konverzaci, nemáte následně možnost do ní někoho přidat nebo naopak někoho zablokovat, tyto možnosti však zřejmě získáme společně s finální verzí iOS 8 a Apple na nich ještě zapracuje. Skupinové konverzace jinak mohou skutečně velmi dobře usnadnit život a napomohou při komunikaci mezi ostatními členy týmu.

Safari
Mobilní verze internetového prohlížeče Safari se dočkala poměrně velkých změn a to nejen těch, které jsou patrné na první pohled, ale také těch, na které narazíte až v nastaveních samotného Safari. Celé Safari nyní působí mnohem více jako klasický prohlížeč z počítačového světa, nikoli jen jako mobilní verze něčeho, co obvykle používáme na počítačích. Safari však neztratilo nic ze své jednoduchosti a svižnosti, ovšem drobné kosmetické úpravy které iOS 8 přináší znamenají, že se mobilní prohlížeč používá mnohem snadněji. Například otevřené taby je možné zobrazit jako náhledy stránek a poté v nich dokonce vyhledávat. Vidíte tak jednotlivé stránky otevřené v tabech a následně mezi nimi lze snadno přepínat nebo vyhledávat. Safari takto dokáže zobrazit až devět otevřených tabů najednou.

Safari iOS 8

Nově se taktéž zobrazují záložky, seznamy četby a sdílené položky novým stylem, kdy nepřekrývají stránku, ale jsou zobrazeny vedle ní. Lze s nimi tedy pracovat bez toho, aniž by došlo k narušení prohlížení samotné stránky. V případě kdy se rozhodnete otevřít další tab, Safari vám automaticky ukáže nejen záložky, ale taktéž často navštěvované stránky, jejichž seznam se automaticky upravuje podle četnosti, se kterou tyto stránky navštěvujete. K tomuto tématu se pak vztahuje také další novinka a zajímavost, ta se však již neukrývá přímo v samotném Safari, ale v jeho nastavení. Zde totiž kromě jiného nově naleznete možnost, po jejíž aktivaci se často navštěvované stránky přednačtou při zahájení používání Safari a jejich zobrazení je následně rychlejší než u jiných adres.

iOS 8 Safari ipad

Apple nově také umožňuje nastavit další věci, které v iOS 7 nebylo možné deaktivvoat, například vyhledávač vám může, ale také nemusí napovídat. Mimochodem při vyhledávacích máte nyní možnost kromě trojice Google, Bing, Yahoo zvolit také nový vyhledávač DuckDuckGo. Nově můžete také zapnout možnost zobrazení panelu oblíbených stránek, který je automaticky zobrazen mezi taby a url, což však působí poměrně rušivým dojmem.

iOS 8 Safari nastaveni

Fotografie s geniálním vyhledáváním
Apple přinesl do aplikace Obrázky geniální funkci, kterou je vyhledávání. Zřejmě si říkáte jakým způsobem je možné vyhledávat pomocí slov ve fotografiích, ono to však přece jen jde. Apple na to totiž šel chytře. Většinou když hledáte fotografii nemáte problém s tím, že o ní nic nevíte, máte problém zjistit kde je umístěna. Víte však že jste ji fotili v roce 2013 nebo například konkrétně v únoru. Víte kdo na fotografii je zobrazen a víte také kde jste ji fotili a s tím počítá právě vyhledávání v iOS 8. Stačí když zadáte do vyhledávání slova jako je „únor“, „dominikánská republika“ nebo například jméno „Lucia“. Vše funguje neskutečně rychle a s naprostou přesností. Vše má však jeden poměrně důležitý háček, musíte využívat možnosti, které fotografie nabízí. Pokud tedy fotíte s iPhonem a máte povoleny polohové služby, označujete lidi na fotografiích v iPhoto a máte nastaven správný čas, pak vše funguje.

Dom

Pokud však importujete do svého iPadu nebo iPhonu fotografie ze zrcadlovky bez GPS, nic neoznačíte a ještě máte na zrcadlovce nastaven nesprávný nebo žádný čas, jste lidově řečeno v háji. V tom případě totiž nemá vyhledávání v podstatě co hledat a nastává problém, funkce zkrátka nefunguje. Vše tedy připomíná iTunes. Pokud používáte MP4, máte covery alb a vše pojmenované, jste schopni vytvořit působivou knihovnu ve které lze snadno vyhledávat a můžete ji používat kdykoli a kdekoli, pokud však nechcete trávit čas označováním, přidáváním obalů a tak dále, máte zkrátka smůlu.

iOS 8 photos

Fotografování se vším všudy a pro všechny!
Největší revoluce v iOS 8 se na první pohled koná v oblasti pořizování fotografií a videí a to jak na iPhone, tak i na iPadu. Apple se rozhodl, že sjednotí možnosti iPadu a iPhonu v oblasti fotografování a tak iOS 8 přináší nové funkce do iPadu, ale také do iPhonu. Pokud tedy pomineme funkci natáčení zpomaleného videa, která je z hardwarových důvodů stále doménou pouze iPhone 5s, jsou možnosti natáčení a focení na všech iOS zařízeních s podporou iOS 8 stejné, což u iOS 7 ani zdaleka neplatilo a nebylo na iPadu možné pořizovat záběry v režimu panorama a tak dále.

Apple přidal do iOS 8 při fotografování a pořizování videí hned několik novinek. Jednou z hlavních funkcí, je nyní možnost pořizovat takzvané časosběrné záběry. To znamená, že vezmete své iOS zařízení, necháte jej někde nehnutě ležet desítky minut, ideálně pak několik hodin a následně iOS automaticky zrychlí celý nahrávací čas a vytvoří takzvané časosběrné video, na kterém máte možnost například vidět plynout mraky vysokou rychlostí nebo přistávat na letišti jedno letadlo za druhým. Otázkou je, zda je možné tuto funkci v běžném životě reálně využít, přece jen iPhone nebo iPad nejsou zařízením, které jsme zvyklí nechat desítky minut nebo hodin stát na terase a natáčet s nimi mraky, ovšem i tak se jedná rozhodně o zajímavou novinku, kterou pokud nechceme, nemusíme využívat. Video timelapse již zpracováváme a přineseme jej v samostatném článku.

Další novinkou je pak možnost nastavit expozici přímo během pořizování fotografie. Stačí když podržíte prst nad místem, které chcete zaostřit a pohybem nahoru/dolů následně zvolíte, zda chcete aby byl snímek světlejší nebo naopak tmavší. Nad tlačítkem HDR je nyní nově možnost nastavit opožděnou spoušť. To znamená, že jakmile stisknete tlačítko pro fotografování, samotný fotografie se vyfotí za 3 nebo 10 vteřin v závislosti na tom, jaký čas nastavíte. Je důležité dodat, že se jedná o první beta verzi iOS 8 a tak se zde prozatím nesetkáváme se vším, s čím se setkáme ve finální verzi iOS 8.

IMG_0579

Časosběrné videa
Kompletní přehled novinek souvisejících s fotoaparátem v iOS 8 jsme si již představili, nyní se však podíváme na nejvíce revoluční novinku, kterou aplikace Camera pro iOS přináší ve verzi iOS 8. Řeč je samozřejmě o takzvaných Time Lapse, tedy časosběrných záběrech. To znamená, že vezmete své iOS zařízení, necháte jej někde nehnutě ležet desítky minut, ideálně pak několik hodin a následně iOS automaticky zrychlí celý nahrávací čas a vytvoří takzvané časosběrné video, na kterém máte možnost například vidět plynout mraky vysokou rychlostí nebo přistávat na letišti jedno letadlo za druhým.

Otázkou je, zda je možné tuto funkci v běžném životě reálně využít, přece jen iPhone nebo iPad nejsou zařízením, které jsme zvyklí nechat desítky minut nebo hodin stát na terase a natáčet s nimi mraky, ovšem i tak se jedná rozhodně o zajímavou novinku, kterou pokud nechceme, nemusíme využívat. Bohužel i když mi každý den nad hlavou prolétává vrtulník buď od souseda Patrika Tkáče nebo z nemocnice, dnes nejen že zatím žádný neletěl, ale zákon schválnosti se podepsal také na tom, že se venku nehne ani lísteček. Pojďte se tedy podívat na prozatímní videa která prezentují tuto funkci. První video bylo natáčeno zhruba 10 minut a Apple z něj vytvořil výsledek, který můžete vidět níže. Na druhém videu pak vidíte výsledek zhruba 40 minutového natáčení. Zajímavostí je, že i při FULL HD rozlišení Apple pracuje rovnou s výsledným videem a tak při 40 minutách natáčení stačí mít na svém iOS zařízení pouze zhruba 100MB volného místa.

Něco pro všechny, které trápí výdrž baterie!
Pokud patříte mezi uživatele, jenž trápí stále se vybíjející baterie jejich telefonu, pak vás nová vychytávka v iOS 8 jistě potěší. Apple totiž přidal novou možnost, pomocí které můžete zobrazit přehled všech aplikací, které vytěžovaly vaši baterii. V přehledu vidíte nejen názvy jednotlivých aplikací, ale také to nejdůležitější, procenta, kterými se podílely na vybití baterie. To znamená, že ve výsledku máte možnost zobrazit, jaký podíl na vybití baterie má za posledních 24 hodin nebo za poslední týden která aplikace. Uživatelé pak mohou snížit počet použití dané aplikace a šetřit tak baterii.

iOS 8 battery

Resumé
iOS 8 jsem měl možnost testovat pouze velmi krátkou dobu, přesto jsme vám však chtěl přinést článek, ve kterém budou zahrnuty téměř všechny novinky, které první beta verze iOS 8 nabízí. Prozatím je novinek skutečně menší množství, než Apple prezentoval a než bude k dispozici letos na podzim. Přesto již dnes můžeme říct, že iOS 8 nabízí skutečně zajímavé vychytávky, které i když nejsou zcela vymyšleny Applem, dokáží integrovat další služby a možnosti do již známých aplikací. Příkladem za vše je nyní iMessages, který využívá vše, co známe z WhatsApp již dlouhé roky. Samotný systém pak dává na iPadu mnohem více možností využívat jej jako plnohodnotný nástroj, nikoli jen jako čtečku obsahu. Osobně mě nejvíc uchvátilo nové Safari, které dokáže pracovat zcela stejným způsobem jako Safari na počítači. Nyní již jen zbývá čekat na podzim a poté se vrhnout na instalaci finální verze iOS 8, která bude určitě stát za to!

iOS 8

Dnes nejčtenější

.