Zavřít reklamu

Morgan Stanley patrí k jedným z najrenomovanejších spoločností na svete a je obecne známe, že tvrdenia jej analytikov nemajú ďaleko od pravdy. Analytička Katy Huberty vydala novú správu pre investorov, podľa ktorej môžeme aj naďalej čakať slabšie predaje iPadu a naopak vyššie predaje iPhone 6 v porovnaní s iPhone 5s. Na vyšších predajoch telefónu iPhone by sa malo podieľať hlavne to, že výrobcovia nemajú problémy s výrobou komponentov a tak by mal byť Apple schopný vyrobiť dostatok kusov mobilu.

Zároveň ale dodáva, že iPhone 6 bude drahší, než súčasný model. To v minulosti potvrdili viaceré zdroje, podľa ktorých má iPhone stáť o 100 dolárov viac, než súčasná generácia. Na zvýšení ceny sa má podľa analytičky podieľať predovšetkým väčší displej a nový fotoaparát. Prekvapivo sa Hubertyová vôbec nezmienila o tom, že by mal Apple použiť zafírové sklíčko a tak je možné, že zafír bude skutočne použitý len u najdrahšieho modelu, ktorý tak presiahne cenu 1 000 dolárov. Aj napriek vyšším cenám sa očakáva, že Apple predá o 20% viac kusov iPhone 6, než iPhone 5s.

Menej optimisticky ale znie správa týkajúca sa tabletov iPad. Analytička predpovedá, že trh začína byť nasýtený a očakáva sa, že v roku 2014 narastie počet predaných tabletov iba o 12% a nie o 26%, ako sa pôvodne špekulovalo. Chybou má byť predovšetkým to, že prakticky všetky tablety sú rovnaké a neexistuje nič, čo by odlíšilo jeden tablet od ostatných a znovu rozbehlo tento trh. Ak sú ale špekulácie správne, potom by sa mali na trhu začať objavovať prvé tablety so snímačmi odtlačkov prstov, na čele s novými iPadmi a sériou Samsung GALAXY Tab S, o ktorej sa začalo špekulovať už na začiatku roku. Možno práve snímače odtlačkov prstov budú predstavovať dôvod, prečo by si mali ľudia kúpiť nový tablet. Ak si ale odmyslíme túto skutočnosť, analytička očakáva, že na prelome rokov 2014 a 2015 očakáva pokles trhového podielu iPadu o 1%. Rovnako očakáva, že Apple môže v prvom štvrťroku predať viac kusov iWatch než iPadu.

iPad_air_letem_svetem_applem
*Zdroj: AppleInsider; Business Insider

Dnes nejčtenější

.