Zavřít reklamu

Rok 2011 bol rokom, kedy to všetko začalo. Rivalstvo medzi Apple a Samsungom vyústilo do patentovej vojny, ktorá trvá dodnes a odhalila množstvo zaujímavostí z diania vo vnútri týchto dvoch spoločností. Najnovší spor, v ktorom už Apple požaduje odškodné vo výške 2 miliárd dolárov, už stihol odhaliť, že Apple chcel najať novú reklamnú agentúru a že ľudia chcú práve to, čo Apple nevyrába. No najnovšie sa ukázalo, že Samsung v minulosti klamal o predajoch tabletu Galaxy Tab v roku 2011.

Spoločnosť totiž tvrdila, že predala obrie množstvo kusov Galaxy Tabu a Galaxy Tab sa tak v roku 2011 stal vážnou hrozbou pre iPad. No najnovší dokument na súde odhalil, že sa prvý Galaxy Tab vôbec nepredával tak dobre, dokonca zaostával za mnohými menej známymi konkurentami. Analytická spoločnosť Strategy Analytics vtedy citovala predstaviteľku Samsungu Lee Young, ktorá tvrdila, že Samsung dokázal za menej ako 6 týždňov predať viac ako 2 milióny kusov tabletu. O tomto tvrdení pochybovalo veľa ľudí a širšia verejnosť si skôr myslela, že Samsung má na mysli počet tabletov, ktoré boli expedované do predajní a skladov.

samsung-galaxy-tab-honeycomb

V skutočnosti boli predaje oveľa slabšie, keďže odbyt Galaxy Tabu počas kvartálov sa pohyboval na úrovni niekoľkých 100 000 kusov a za celý rok 2011 predal Samsung v USA približne 1 milión kusov Galaxy Tabu. Tablet bol už v tej dobe k dispozícii v 7- a 10.1-palcovej verzii, čo mu vydržalo dodnes, avšak v súčasnosti sú predajné čísla pravdivé. Samsung na samom začiatku mesiaca predstavil sériu Galaxy Tab4, pričom tá je rozdelená na tri modely. Jednotlivé modely sa však líšia iba uhlopriečkou displeja, keďže všetky ostatné technické parametre vrátane rozlíšenia ostali rovnaké. Cena týchto tabletov sa pohybuje na úrovni od 200€ za 7-palcový model až do 400€ za 10.1-palcový model. Cena 8-palcového modelu sa pohybuje na úrovni 300€.

Ako sa však darilo v roku 2011 konkurencii? iPad si v tom roku kúpilo 17,5 miliónov užívateľov a na druhom mieste sa umiestnil Kindle Fire, ktorý sa predával za vtedy bezkonkurenčnú cenu, ktorá mu zabezpečila 5 miliónov užívateľov. Prekvapivo sa do popredia dostal aj tablet Nook od Barnes & Noble. Tablet B&N Nook si zakúpilo 1,5 milióna užívateľov. Samozrejme, jedná sa o predaje v USA, pričom USA v tej dobe tvorila viac ako polovicu trhu s tabletmi. Klamlivá správa o vysokých predajoch Galaxy Tabu spôsobila, že Strategy Analytics vydala správu, podľa ktorej sa za necelé dva mesiace znížil podiel iPadu o 20%, z 95% na 75%. Správa sa okamžite dostala k serverom typu The Wall Street Journal či Fortune, ktorí však vyjadrili pochybnosti o týchto číslach.

samsung-galaxy-tab
*Zdroj: hnonline.sk

Dnes nejčtenější

.