Zavřít reklamu

Špekulácie o väčšom iPhone sú tu s nami už niekoľko mesiacov. Nie všetci ich považujú za dôveryhodné, no teraz prichádza oficiálny dôkaz toho, že Apple skutočne pripravuje takýto telefón. Prezentácia určená pre zamestnancov dokonca potvrdzuje, že situácia došla do takého bodu, kedy Apple už jednoducho nemá na výber a musí sa prispôsobiť trhu. Výsledkom toho by mal byť práve 4.7-palcový iPhone 6, ktorý Apple s vysokou pravdepodobnosťou predstaví už v septembri/září 2014 a po jeho boku uvedie svoj prvý phablet s 5.5-palcovým displejom.

Dôvodom má byť, že rast podielu iPhone na trhu je z roka na rok nižší a kým vo fiškálnom roku 2012 Apple zaznamenal rast 74%, na konci 3. kvartálu 2013 sa jednalo už len o 8%. Za týmto poklesom stojí predovšetkým konkurencia, ktorá vyrába telefóny s veľkými displejmi a tiež malé telefóny, ktoré sa predávajú za cenu menej ako 300 dolárov. Podľa jeho vlastného prieskumu ľudia v súčasnosti nie sú ochotní zaplatiť za 4-palcový telefón viac ako 300 dolárov. V konečnom dôsledku teda už začína záujem o iPhone klesať a Apple prichádza o nových zákazníkov viac, než kedy predtým. Netreba sa teda čudovať, že Apple tento slide pomenoval ako „Zákazníci chcú to, čo nemáme.“

Čo teda môže Apple urobiť? Má na výber dve možnosti. Prvou možnosťou je, že vytvorí 4-palcový iPhone s cenou na úrovni okolo 300 dolárov, čím si zabezpečí zvýšenie záujmu medzi ľuďmi, ktorí hľadajú lacnejšie zariadenia. iPhone tak stratí titul prémiového produktu a stane sa bežným telefónom, za ktoré sa považuje konkurencia. Toto rozhodnutie by však zrejme nepotešilo investorov, ktorí profitujú práve na vysokej marži, ktorú dáva Apple na svoje telefóny. Takýto produkt Apple vyvíjal už v roku 2011, ale na poslednú chvíľu svoje rozhodnutie zmenil a projekt zrušil, keďže iPhone 3GS bol ešte schopný fungovať na iOS 6. Naopak druhým možným východiskom je vytvoriť telefón s vyššou uhlopriečkou a vyšším výkonom. Konkurencia má 4-jadrové procesory s 2 GB RAM a 5-palcové displeje, a práve to je to, o čo má podľa Applu väčšina ľudí záujem.

iphone-4-5-inch-displays
apple-growth-rate-slowing
*Zdroj: www.scribd.com

Dnes nejčtenější

.