Zavřít reklamu

Ve Velké Británii se stala poměrně zajímavá věc, která by mohla ovlivnit také další země Evropské Unie, samozřejmě včetně ČR/SR. Pokud totiž v současné době prodáváte digitální obsah v rámci EU, platíte jako prodejce daň v zemi, ve které sídlí vaše distribuční společnost. Je jedno zda si obsah stáhne uživatel v ČR nebo například v Německu nebo Velké Británii, daň zaplatíte vždy v státě, ve kterém je zapsáno sídlo vaší distribuční společnosti. Problém je v tom, že společnosti jako je Apple nebo Amazon využívají rozdílných daní v rámci jednotlivých zemích EU a sídlí tak například v Lucembursku, kde je daňová sazba pouze 3%.

Velká Británie proto schválila zákon, podle kterého se od 1. 1. 2015 začne platit daň za digitální obsah stažený na území Spojeného království přímo v této zemi a je jedno, ve které zemi sídlí distribuční společnost. Ve velké Británii se platí 20% DPH z prodeje digitálního obsahu. Podle analytiků pak Velká Británie přišla jen v roce 2012 právě kvůli tomuto zákonu o příjem na DPH z online prodeje digitálního obsahu v hodnotě dvě miliardy Euro. Podobné zákony tak mohou zavést i další země v rámci EU, což povede ke zvýšení cen za obsah, který nalezneme například na iTunes Store nebo iTunes App Store.

Dokument rozpočtu pro příští rok uvádí: Jak bylo oznámeno v rozpočtu pro rok 2013, bude vláda měnit zákony pro zdanění obchodu uvnitř EU v rámci spotřebitelských dodávek telekomunikací, vysílání a elektronických služeb od 1. ledna 2015. Od tohoto data se budou danit tyto služby v členském státě, ve kterém se nachází spotřebitel, což zajišťuje spravedlivé zdanění a ochrání příjem státu. Jak víme z minulosti, nepatří Apple mezi společnosti, které by se snažili podobné situace řešit tím, že zkrátka sníží své marže, ale naopak dojde s největší pravděpodobností ke zvýšení cen položek v iTunes App Store a iTunes Store.

iTunes

*Zdroj: theguardian.com

Dnes nejčtenější

.