Zavřít reklamu

Spoločnosť Apple chce vývojárom viditeľne dopomôcť k tomu, aby ich aplikácie mali dizajn v štýle iOS 7. Práve preto na svojom Developer portáli zverejnil príručku, v ktorej radí, ako čo najlepšie optimalizovať dizajn aplikácií pre nový systém iOS 7. Napriek tomu, že sa príručka nachádza na portáli pre vývojárov, spoločnosť ho sprístupnila pre všetkých, teda si z neho môžu vziať príklad aj tvorcovia aplikácií pre jailbreaknuté systémy. Apple totiž považuje užívateľskú skúsenosť za charakteristickú vlastnosť iOS a OS X a chce, aby to tak aj ostalo.

Príručka je celkom jednoduchá, Apple v nej graficky znázorňuje 10 vecí, ktoré by mali vývojári pri tvorbe aplikácií dodržať. Základom je usporiadanie obsahu. Obsah by mal byť čo najlepšie prispôsobený pre obrazovku zariadenia, aby užívatelia nemuseli obsah približovať a odďalovať. Aplikácia musí byť prispôsobená pre čo najpohodlnejšie a najjednoduchšie dotykové ovládanie. Tlačítka by mali mať rozmer aspoň 44 × 44 pixelov, aby bolo možné ich stlačiť. Rovnako by nemali byť na kope ale by mali byť umiestnené prehľadne, aby sa zachovalo jednoduché ovládanie.

apple-dizajn-1

U textu sa pre zmenu očakáva, aby mal aspoň veľkosť 22 bodov, takže sa bude môcť dať čítať bez približovania. Je dobré, aby text nebol na kope, ale bol oddelený väčšími medzerami medzi písmenami a riadkami. Taktiež je dôležité si premyslieť kontrast farieb. Farby textu, ovládacích prvkov a pozadia by sa nemali prekrývať. Dôležitou vlastnosťou je aj optimalizovanie pre Retina displej. Apple chce, aby bol každý grafický prvok dostupný aj vo verzii @2x, vďaka čomu ho systém automaticky zobrazí na zariadení s Retina displejom. Obrázky a grafické prvky by si mali zachovať svoj pôvodný pomer strán – v žiadnom prípade by sa nemali meniť, čím by sa zničili. Keď je treba priložiť obrázok k textu, určite sa odporúča ho správne zarovnať. To isté platí ja pre tlačítka a ďalší obsah.

apple-dizajn-2

Dnes nejčtenější

.