Zavřít reklamu

Spoločnosť Apple získala patent na niečo, s čím by sme sa mohli stretnúť u budúcich MacBookov. Napriek tomu, že Apple potvrdil, že Mac nebude mať nikdy dotykový displej, podľa nového patentu by mohol mať aspoň dotykové šasi. Patent odhaľuje, že Apple už v roku 2009 vyvinul takú technológiu, ktorá by umožnila ovládať MacBook dotykom. Podľa patentu by sa nad portami nachádzala dotyková vrstva, ktorá by umožnila užívateľom spustiť určité funkcie, ktoré nejak súvisia s danými portami.

Znamená to, že keby užívateľ klepol prstom nad USB port, na obrazovke Macu by sa objavili buď nastavenia alebo obsah USB disku. Senzorové tlačidlá by bolo možné dokonca použiť aj na to, aby užívateľ menil hlasitosť zvuku a jas, a nie je vylúčené, že klepnutím prstu vedľa FaceTime kamery by sa spustil konferenčný videohovor. Jednotlivé prvky by boli zvýraznené LED-kami, vďaka čomu by človek nemal problém s ich hľadaním. LED-ky by sa vedeli v určitých prípadoch sami vypnúť, vďaka čomu by bol dizajn MacBooku nenarušený a tlačítka by tak ostali neviditeľné. Na druhú stranu by niektoré z nich vedeli upozorniť na to, aký je stav batérie alebo či je počítač pripojený k WiFi aj vtedy, keď je v režime spánku.

notebook-1

Apple vo svojom patente popisuje aj to, že keby sa rozhodol použiť dotykové ovládanie, preniesol by ho aj na klávesnicu. Apple by nahradil tradičnú čiernu klávesnicu dotykovou plochou, na ktorej by boli zvýraznené jednotlivé klávesy práve pomocou LED-iek. Výhodou by bol čistejší dizajn notebooku, vďaka čomu by napríklad pri sledovaní filmov klávesnica nijak nerušila prostredie. Tento koncept je ale v rozpore s nedávnym vyhlásením, že Mac bol 30 rokov vyvíjaný tak, aby čo najlepšie využíval klávesnicu a myš. Na druhú stranu Apple preniesol technológiu multi-touch aj do myši Magic Mouse, a dokonca „zjednotil“ ovládanie MacBooku a Macu tým, že predstavil Magic Trackpad. Senzorová klávesnica však neznie veľmi reálne, aspoň nie dnes.

notebook-3
notebook-2
*Zdroj: FreePatentsOnline

Dnes nejčtenější

.