Zavřít reklamu

Ako sme uviedli pred týždňom, Apple by mal v tomto roku zahájiť výstavbu svojho prvého dátového centra v Európe. Centrum sa bude nachádzať v prístavnej oblasti Eemshaven a to najmä kvôli prítomnosti podmorských optických káblov, ktoré sem vedú. Prečo to vlastne spomíname? TeleGeography.com priniesol aktualizovanú verziu svojej mapy podmorských optických káblov na rok 2014, ktoré nám ukazujú, že hlboko pod miliardami litrov slanej vody sa nachádzajú obrie zväzky káblov, ktoré spájajú váš Mac, iPhone alebo iPad so zvyškom sveta.

Pri pohľade na mapu to vyzerá, že sú kontinenty doslova oddelené od mora sériou niekoľkých káblov. Toto je vidieť napríklad pri Afrike alebo Južnej Amerike, kde môžeme vidieť prakticky obrys kontinentu. Celá mapa je dostupná na stránke TeleGeography.com, pričom pod ňou sa nachádzajú rôzne zaujímavosti zo zákulisia, ako to vlastne funguje. Celkovo nájdeme pod vodou cez 300 rôznych optických káblov od rôznych spoločností, ktoré u nás nemusia všetci poznať. Inštalácii podmorských káblov predchádza rozsiahla štúdia oceánskeho dna, aby sa zaistila čo najstabilnejšia trasa daného káblu. Následne sa začnú káble pokladať na dno a pritom sa zaistí, aby bol kábel odolný voči geologickým zmenám. Káble sa nachádzajú väčšinou priamo na dne a pretože morské dno nie je rovné, stretávame sa tu aj s anomáliami. Jednou z nich môže byť kábel Izu-Ogasawara, ktorý je položený v hĺbke 8 000 metrov. Len pre porovnanie, Mt. Everest má výšku 8 848 metrov.

Pokiaľ ide o poškodenie podmorských káblov, až 88% všetkých poškodení je spôsobených ľudskou činnosťou alebo prírodnými úkazmi. Do hĺbky 200 metrov sa jedná zväčša o ľudskú činnosť. Až z 38% sa na poškodzovaní podieľa rybolov a z 25% sa jedná o kotvenie lodí. Z 11% sa na poškodzovaní podieľa aj iná ľudská činnosť. Len 20% všetkých poškodení majú na svedomí prírodné faktory, medzi ktoré patria zemetrasenia, búrky a erózia.

Dnes nejčtenější

.