Zavřít reklamu

Matt Margolis ze společnosti Seeking Alpha pozoroval kroky, které se udály v minulém roce a začíná si být čím dál tím jistější tím, že nový iPhone 6 přinese skutečně revoluční prvek, který dokáže prodloužit výdrž telefonu na jedno nabití. Mělo by se přitom jednat o solární panely, zabudované přímo do displeje telefonu. Zajímavé je, že Matt opírá své tvrzení o několik skutečně velmi zajímavých a navzájem do sebe zapadajících indicií. Apple má nejméně dva patenty, o kterých se veřejně ví, jenž popisují způsob solárního nabíjení iPhone, iPodu, iPadu nebo dokonce MacBooku.

Společnost v loňském roce podepsala kontrakt s GT Advanced Technologies, což je společnost, která má speciální přístroje a patenty na lámání safírového skla, které dokáže vyrábět s minimálním odpadem, maximální rychlostí a v co nejtenčích vrstvách. Apple oznámil, že v roce 2014 investuje 10,5 miliardy dolarů mimo jiné také do nákupu výkonných laserů, které se dají použít k vypálení ultratenkých solárních panelů do skla. Nové sídlo společnosti Apple a jeho serverovny jsou již téměř výhradně napájeny pouze pomocí solární energie.

Apple také zveřejnil noví inzeráty, ve kterých hledá vývojáře se zkušeností se solární technologií, kteří budou vyrábět tenké displeje. Německá společnost Manz AG zároveň oznámila, že podepsala smlouvu v hodnotě 50 milionů Eur na dodávku technologií pro výrobu odolných displejů, které vyvinula ve spolupráci s nejmenovaným špičkovým výrobcem smartphonů. To by mimo jiné znamenalo, že Apple již nebude používat Gorilla Glass, ale vlastní displeje.

Jak funguje dobíjení pomocí displeje
Nabíjení pomocí displeje funguje na principu solárního napájení. Mezi jednotlivé vrstvy displeje se vloží vrstvy se speciálně upravenými solárními panely, které dokáží propouštět část světla. Tato technologie je stará zhruba 6 let, kdy se o ni začalo poprvé veřejně hovořit a objevily se také první funkční prototypy. Technologii vyvinula firma Wisips, která ji sice v roce 2011 zdokonalila tak, že je schopna nabíjet nekonečně dlouho multi-touch displej. Otázkou zůstává zda je technologie již natolik výkonná, aby stačila k dobíjení iPhone. Pokud ano, jedná se za dobrých světelných podmínek o technologii která udrží iPhone nekonečně dlouho nabitý. Použití je možné a to i za předpokladu, že se nebude displej používat k udržení přístroje ve stálém chodu, ale pouze na zpomalení vybití přístroje. Při zamyšlení však zjistíte, že iPhone zas až tolik na slunci, nebo přímém světle nepoužíváte a nabíjení jinde než na přímém slunci ani nestojí za řeč.

Dnes nejčtenější

.