Zavřít reklamu

Server Macrumors.com přinesl informaci, podle které se Apple chystá v příštím roce nasadit nový způsob dobíjení mobilních telefonů iPhone. Podle našich informací vyjde iPhone 4S již v září tohoto roku a nabídne následující novinky. Podle nových informací se však Apple chystá v roce 2012 představit nový model iPhone patrně iPhone 5, nabízející zcela nový způsob dobíjení baterie. Mezi možné scénáře jak by mohlo nabíjení přístroje vypadat patří zejména indukční nabíjení, nabíjení pomocí displeje a v neposlední řadě také dobíjení pomocí tlukotu srdce. The Wall Street Journal hlásí: Apple má velmi ambiciózní pány pro rok 2012 s iPhonem, experimentují z množstvím změn, včetně nového způsobu dobíjení telefonu.

Indukční nabíjení

Indukční nabíjení je možné již dnes a využívá jej například námi recenzovaná nabíječka pro Magic Mouse s názvem Magic Charger. Nevýhodou této technologie je však fakt, že by musel Apple přibalovat indukční podložku ke každému přístroji, což by zvedlo výrobní náklady a ve výsledku by to nepřineslo až tolik efektu, jak by se dalo očekávat. Telefon byste v tomto případě museli stejně jako nyní nabíjet na jednom místě a jediný rozdíl by byl v tom, že místo zasunutí kabelu do přístroje, jej položíte na speciální indukční podložku. Technologie podle mého názoru nebude využita kvůli její nízké efektivitě, díky tomu že ji již použil před více jak dvěma lety Palm u svého mobilního komunikátoru Palm Pre a zejména pak díky zvýšeným nákladům na výrobu, balení a dopravu. Krabička s iPhone 5 by musel být větší, aby se do ni vešla indukční podložka, což by ve výsledku Apple těžce zaplatil při dopravě produktů k prodejcům.

 

Nabíjení pomocí displeje

Nabíjení pomocí displeje funguje na principu solárního napájení. Mezi jednotlivé vrstvy displeje se vloží vrstvy se speciálně upravenými solárními panely, které dokáží propouštět část světla. Tato technologie je stará zhruba 3 roky, kdy se o ni začalo poprvé veřejně hovořit a objevily se také první funkční prototypy. Technologii vyvinula firma Wisips, která ji sice v letošním roce zdokonalila tak, že je schopna nabíjet nekonečně dlouho multi-touch displej. Otázkou zůstává zda je technologie již natolik výkonný, aby stačila k dobíjení iPhone. Pokud ano, jedná se za dobrých světelných podmínek o technologii která udrží iPhone nekonečně dlouho nabitý. Použití je možné a to i za předpokladu, že se nebude displej používat k udržení přístroje ve stálém chodu, ale pouze na zpomalení vybití přístroje. Při zamyyšlení však zjistíte, že iPhone zas až tolik na slunci, nebo přímem světle nepoužíváte a nabíjení jinde než na přímém slunci ani nestojí za řeč.

 

Dobíjení pomocí tlukotu srdce

Princip je ve výsledku velmi jednoduchý. Každý pohyb našeho těla vyvolává vibrace, dokonce i tep srdce. Nano vlákna, kdy tloušťka 500 nano vláken odpovídá tloušťce jednoho lidského vlasu dokáží zachytit i ty nejjemnější vibrace, které následně nano generátor převede na elektrickou energii. Pětice takovýchto generátorů, jejichž velikost je srovnatelná s velikostí nehtu na malíčku, dokáže vyvinout elektrickou energii odpovídající energii dvou AA baterií! Spolupracovat přitom může nekonečné množství nano generátorů, je tedy jen na výrobci, jak velké zařízení, s jak velkým výkonem použije. Bohužel se samozřejmě nejedná o perpetuum mobile, v momentě kdy bychom například mobilní telefon vybavený pouze touto technologií položili na stůl, přestal by okamžitě fungovat. Zařízení tedy může být využito spíše v kombinaci s baterií. V tom případě pak nebude nutné nikdy telefon vložit do nabíječky, stačí jej nosit v kapse vždy, když dojde energie v baterii. Kompletní článek o této technologii si můžete přečíst zde.

 

Dobíjení pomocí pohybu

Nejpravděpodobněji ze všech možností nabíjení telefonu jinak než z dobíječky nebo USB se jeví nabíjené pomocí jeho pohybu. Technologie je u hodinek používána již velkou řadu let a její vyspělost již značně pokročila. V případě hodinek se však jedná o mechanickou práci nátahu strojku, nikoli o přeměnu mechanické energie na elektrickou, to by strojek musel fungovat na principu nano vláken, stejně jako u dobíjení pomocí srdečního tepu. iPhone je neustále v pohybu, při chození v kapse, při telefonování, o hraní her ani nemluvě. Zařízení které přemění pohyb přístroje v elektrickou energii jsou již dostupné za několik málo dolarů a jejich velikost není pro vložení do iPhone také žádný problém. Tato technologie se pro použití v iPhone roku 2012 jeví jako nejpravděpodobnější.

Dnes nejčtenější

.