Zavřít reklamu

Presne pred 30 rokmi Steve Jobs prišiel na pódium a predviedol Macintosh. Práve 30-ročné výročie je dobrý dôvod, prečo vyspovedať významné osobnosti zo spoločnosti Apple, ako napríklad Phila Schillera, Craiga Federighiho alebo Buda Tribbla. Práve títo traja poskytli rozhovor pre server MacWorld, ktorý sa zaoberal jednak evolúciou počítačov Mac a zároveň sa pozrel aj do budúcnosti. Počíta Apple so zjednotením OS X a iOS? Alebo s hybridným MacBookom? Aj s týmito otázkami sa predstavitelia Applu stretli.

Federighi tvrdí, že Mac vždy ostane Macom a iOS ostane vždy iOS: „Hlavný dôvod, prečo má OS X iné prostredie než iOS nie je ten, že iOS vyšiel neskôr alebo že jeden systém je starý a druhý je nový. Toto zariadenie (MacBook Air) bolo vo vývoji 30 rokov, aby bolo optimálne. Je jednoduché vložiť sem dotykovú obrazovku, ale je to dobrý krok? Veríme, že nie.“ Podľa Federighiho sa preto nikdy nestretneme s dotykovým Macom alebo s úplne identickým prostredím na týchto systémoch. Namiesto toho je Mac vytvorený tak, aby pri ňom človek musel využívať klávesnicu a myš. Dokonalou náhradou za dotykový displej tu je touchpad s podporou multi-touch gest, ktoré sú jednoduché a dajú sa rýchlo naučiť. „Do pôvodného Macu sme vložili nesmierne myslenia a kreativity. Výsledkom toho je extrémne silá DNA, ktorá vydržala po 30 rokov. Základným znakom tejto DNA sú základné princípy – že Mac by mal mať jednoduché ovládanie a človek sa naučí s ním pracovať už pri prvom použití, že Mac by sa mal podmieniť vôli človeka a nie vôľa človeka technológiám – to sú princípy, ktoré dodržujú aj ďalšie naše produkty,“ tvrdí Bud Tribble.

Macintosh

Phil Schiller pre zmenu tvrdí, že Apple nikdy nezjednotí OS X a iOS tak, že by na ne dal rovnaké prostredie: „Nezabíjame čas premýšľaním nad vecami typu ‚Ale mohli by mať jedno prostredie!‘ Ako by ste prepojili OS X a iOS? Bola by to strata času a energie“. Miesto toho sa princíp dokonalého zjednotenia týka dokonalej súhry, k čomu dnes pomáha iCloud. Nebojí sa pritom povedať, že Mac tu ostane navždy. Pokiaľ by sa totiž človek presunul z roku 1984 do roku 2014, existuje veľká pravdepodobnosť, že by aj dnes spoznal počítače Mac. Súčasné počítače od Applu sú totiž evolúciou a ako môžeme vidieť, ešte aj dnes je vidieť podobnosť v rozhraní systémov. Apple však za tých 30 rokov pridal, čo je treba a odstránil, čo už podľa neho nikdy viac nebudeme potrebovať. Kým v minulosti sa pracovalo za pomoci diskety, dnes už na prakticky žiadnom Macu nenájdeme diskovú mechaniku, pokiaľ nepočítame starší MacBook Pro.

img201401231317143

Federighi zdieľa podobný názor, pričom uvádza, že sa Mac a iOS odlišujú svojim zameraním: „Nechcete, aby Mac už nebol Macom len preto, že ho niekto chcel premeniť na iOS. A rovnako nechcete mať pocit, že iOS vytvorila úplne iná spoločnosť. Odlišujú sa od seba preto, že nemajú spoločný cieľ. Máme zmysel pre estetiku a princípy, ktoré nás riadia, a vytvárame najlepšie produkty, aké môžme pre danú činnosť vytvoriť. Takže uvidíte, že niekde dávajú zmysel spoločné znaky, zatiaľ čo v iných, podstatných veciach sa musia líšiť.“ Redaktor dokonca spomína, že mu Federighi potvrdil jeho slová na názornom príklade. Redaktor si totiž so sebou na interview zobral nielen telefón, ale aj iPad a MacBook Air, do ktorého si písal zápisky z rozhovoru: „Máte po ruke viacero vecí a Vy ste si vybrali práve tú, o ktorej si myslíte, že je najlepšia pre vašu prácu. Nie preto, že by mala viac výkonu… Vybrali ste si ju preto, že je na túto úlohu najprirodzenejšia. Pre každú činnosť existuje určitý štandard, ktorý predstavuje optimálny zážitok s vykonávaním danej činnosti. A myslím si že to, na čo sa zameriavame, sú produkty, ktoré prinášajú práve optimálny zážitok. Nemyslíme si, že jedna veľkosť vládne všetkým.“

1984
*Zdroj: MacWorld

Dnes nejčtenější

.