Zavřít reklamu

Řeknete po usednutí za volant svého vozu Hello Siri nebo naopak pozdravíte Android, to je to oč tu běží. Rok 2014 se stává zásadním rokem v počátku boje technologických společností o naše vozy. Společnost Google již dávno není jen vyhledávač nebo operační systém, ale také řada produktů, které na sebe navzájem navazují. Nyní se Google chystá ovládnout také naše vozidla, o to se však snaží i Apple.

Google na CES 2014 oznámil, že uzavřel partnerství se čtyřmi z deseti největších automobilek na světě. Jedná se o Audi, General Motors, Hondu a Hyundai. Tyto automobilky se staly součástí Open Automotive Alliance, tedy skupiny vedené Googlem, ve které je kromě automobilek a Google také nVidia, která představila čip pro vozidla, jenž ke svému řízení nepotřebují řidiče. Právě vozidla umožňující přepravu osob bez řidiče již Google nějaký ten pátek testuje a zdá se, alespoň podle tvrzení samotné společnosti a také několika předních automobilek, že zahájení prodeje prvních vozidel bez řidiče braní již jen legislativa, nikoli samotné technologie.

Je totiž důležité vyřešit několik zásadních otázek, jako například kdo bude zodpovědný za nehodu, kterou způsobí vůz, jenž nebude řídit nikdo jiný než počítač a je také otázkou, zda takový vůbec vybavený nejmodernějšími senzory vůbec může způsobit nehodu. V ideálním světě podle Google totiž vůz nikdy nepřekročí rychlost, díky senzorům nikdy nenabourá a ani nepříznivě neovlivní další řidiče, zda tomu tak skutečně bude však ukáže až čas. Je také otázkou jak na vše budou reagovat samotní řidiči, teď již vlastně spíše pasažéři než řidiči. K infarktové situaci mi totiž stačilo, když kamarádův vůz BMW automaticky zastavil v momentě, kdy detekoval že auto před námi prudce zabrzdilo a ještě k tomu automaticky utáhl bezpečnostní pásy. Je zkrátka velmi zvláštní, když vůz udělá něco sám bez toho, aniž byste to jakkoli ovlivnili.

Zdá se však, že Google sice bude chtít zpočátku konkurovat Applu v boji o palubní desky, kdy integruje do palubních počítačů automobilek se kterými má smlouvu operační systém Android, postupem času se však chce Google ubírat spíše směrem plně automatizovaných vozidel bez řidiče a integraci Androidu do vozidel bere spíše jako nutný mezičlánek.

Apple-iCar

Namísto toho Apple, alespoň jak prozatím Tim Cook v rozhovorech naznačil, se spokojí „pouze“ s integrací iOS do palubních desek. Nesmíme například zapomenout, že již v letošním roce se začíná prodávat Volkswagen iBeetle. Apple má ve směru integrace iOS do vozidel podporu ze strany automobilek Mercedes-Benz, BMW, Honda, General Motors a také již zmíněného Volkswagenu, pod který spadá skutečně velké množství značek od superluxusních Bentley a Bugatti, až po nejlevnější Škodovky typu Rapid.

Nyní se zřejmě ptáte, co právě tento mezičlánek se kterým se setkáme již v letošním roce přinese. Vozidla, která budou jezdit bez řidiče totiž v letošním a troufám si říci že ani v příštím roce na silnicích rozhodně neuvidíme, tedy kromě těch testovacích. Největší výhodou pro řidiče nebude ani tak změna stávajících operačních systémů v palubních počítačích za ty od Google a Applu, ale spíše propojení palubních počítačů s telefony, tablety a počítači. Kdykoli budete mít v ruce, tedy ve svém telefonu k dispozici informace o tom, že váš vůz již potřebuje vyměnit olej nebo jej čeká garanční prohlídka. Uvidíte také stav benzínu v nádrži a když například zaparkujete u obchodního domu s milionem parkovacích míst, okamžitě ze svého telefonu vůz najdete pomocí GPS.

Dnes nejčtenější

.