Zavřít reklamu

Spočiatku len málokto veril, že by spoločnosť Apple začala pracovať na väčšom iPade, respektíve na notebooku s dotykovým displejom. To, čo technologický gigant prirovnáva k mačkopsovi, ale nakoniec môže byť jeho ďalší produkt. Analytik spoločnosti Evercore, Patrick Wang, s odvolaním na zdroje u dodávateľov potvrdil, že spoločnosť Apple hodlá na jeseň/podzim skutočne predstaviť 12-palcový iPad s možnosťou pripojiť klávesnicu. Jednalo by sa tak o zariadenie podobného charakteru, akým je dnes Microsoft Surface.

Špeciálny 12-palcový iPad by sa mal sústrediť predovšetkým na podnikateľskú sféru, čo je zároveň dôvod, prečo sa v ňom bude nachádzať aj 64-bitový procesor. Vzhľadom k vývojovému cyklu iOS zariadení nie je žiadnym prekvapením, že v novom tablete nájdeme procesor Apple A8. Niektoré zdroje však tvrdia, že A8 by mal obsahovať až štyri jadrá, zatiaľ čo doteraz si iOS zariadenia vystačili s dvomi jadrami. Podľa analytikových zdrojov by sme mali očakávať niečo, čo pripomína hybrid iPadu a MacBooku Air. Produkt by však mal byť revolučný. Kým v roku 2010 Apple vyplnil medzeru medzi smartfónmi a notebookmi, v roku 2014 by mal vyplniť medzeru medzi tabletmi a notebookmi.

Analytik Wang sa pozrel aj na cenu komponentov v produktoch, podľa čoho vyvodil závery. Dôvod, prečo sa Apple rozhodne použiť ARM procesor a nie procesor od Intelu, je predovšetkým cena. Odhaduje, že zatiaľ čo v prípade MacBook Air predstavuje jeden čip až 20% z celej výrobnej ceny, v prípade čipov ARM je to len 5% výrobnej ceny u modelu so 128GB úložiskom. Úložisko je ďalšia vec, ktorá vyžaduje pozornosť. Pretože ide o zariadenie určené pre korporátnu sféru, je takmer nemysliteľné, aby tieto zariadenia obsahovali 16GB úložisko. Miesto toho sa očakáva, že prístroj ponúkne 128GB úložisko. Naša redakcia však zastáva ten názor, že aj keby Apple ponúkol tablet určený pre podnikateľov, prístroj by musel ponúknuť minimálne 32GB Flash úložisko. Ďalší problém, ktorý musí Apple v prípade iPadu Pro vyriešiť, je plná kompatibilita so sadou Microsoft Office. Office sa aj dnes využíva vo veľkom, obzvlášť potom v podnikateľskej sfére. K tomu samozrejme musí dopomôcť Microsoft a zrejme nie je náhoda, že práve on má v pláne uviesť Office pre iPad na jeseň/podzim tohto roku.

Ako to ale bude v konečnom dôsledku s cenou veľkého iPadu, je otázne. Tabuľka nižšie poukazuje aj na to, že výrobná cena 9,7-palcového Retina displeju je percentuálne drahšia ako cena štandardného 11,6-palcového displeju, aký poznáme z MacBooku Air. Tu však treba brať do úvahy, že zatiaľ čo za najlacnejší MacBook Air dnes zákazník zaplatí 999€ / $999, za 128GB iPad Air zaplatí len 749€ / $799. Je preto celkom reálne, že sa cena nového iPadu Pro bude pohybovať na úrovni 1 000 dolárov/euro.

evercore_mba_ipad_bom
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.