Zavřít reklamu

Apple na jednu stranu stranu prezentuje bezpečnostné funkcie systému iOS, na druhú stranu sa denne odcudzia desiatky telefónov iPhone. Ako je na tom teda bezpečnosť užívateľov v praktickom živote? Advokát George Gascón zo San Francisca v prvých dvoch novembrových týždňoch vykonal prieskum, v ktorom sa snažil zistiť, ako veľmi na bezpečnosť svojich telefónoch dbajú užívatelia z tohto mesta. Z výsledku je zrejmé, že aj keď Apple robí všetko pre ochranu zariadení, v reálnom živote jeho služby využívajú iba štyria z piatich užívateľov.

Ako sa zistilo v tomto prieskume, z 313 vlastníkov telefónu iPhone má bezpečnostné funkcie Find my iPhone a Activation Lock zapnutých len 245 užívateľov, teda približne 78% užívateľov. Práve vďaka týmto funkciám môžu používatelia kedykoľvek vystopovať svoje ukradnuté zariadenia, ako aj ich uzamknúť pre prípad, že by sa zlodej rozhodol obísť bezpečnostné prvky a „privlastniť“ si telefón. Funkcia Activation Lock tak v konečnom dôsledku môže znížiť tento druh kriminality, pretože telefón ostane zablokovaný a pre zlodeja ostáva prakticky nepoužiteľný a to aj v prípade, že sa rozhodne takýto telefón predať. Ku skutočnému zníženiu počtu ukradnutých telefónov však nestačia iba súčasné funkcie a podľa advokáta je ešte veľa vecí, ktoré by mali spoločnosti dokončiť, aby zabránili krádežiam. V súčasnosti totiž zlodeji nevedia rozlíšiť, ktoré telefóny majú tieto funkcie zapnuté a ktoré nie, a tak sú v ohrození prakticky všetci používatelia. Celkovo sa tohto prieskumu zúčastnilo 347 užívateľov.

Stále narastajúci počet krádeží donútili advokátov Georgea Gascóna a Erica Schneidermana rokovať s výrobcami smartfónov, medzi ktorých patrí Apple, Google, Samsung a Microsoft. Rokovania sa odohrávali začiatkom tohto roku, pričom už dnes je vidno, že si spoločnosti od dvojice vzali ponaučenie. Apple krátko na to predstavil iOS 7 s funkciou Activation Lock a Samsung začal do svojich zariadení inštalovať špeciálny bezpečnostný softvér, ktorý ale vyžaduje ročné predplatné. Schneiderman tiež rozposlal piatim najväčším operátorom v USA list, v ktorom ich žiada o vysvetlenie, prečo nesúhlasia so zavedením kill switch prvkov do telefónov. Právnik v tomto liste mimo iného nevylučuje, že operátori sa na odmietnutí tajne dohodli.

Find_my_phone_activation_lock
*Zdroj: MacWorld

Dnes nejčtenější

.