Zavřít reklamu

Iba mesiac po tom, ako Apple vydal OS X 10.9 Mavericks, sa tento systém stáva najpoužívanejšou verziou systému Mac. Systém totiž za jediný mesiac získal podiel 2,42% z globálneho hľadiska a stal sa tak najpoužívanejšou verziou OS X na svete. Za zvyšujúci sa podiel môže predovšetkým fakt, že ide o prvú verziu systému OS X, ktorá je dostupná úplne zadarmo pre všetkých užívateľov. Výsledky zverejnila spoločnosť Net Applications, ktorá súčasne zverejnila podiel ostatných platforiem v novembri/listopadu 2013.

Zatiaľ čo Mavericks zaznamenal nárast, staršie verzie OS X zaznamenali pokles, ktorý sa preukázal predovšetkým pri OS X Mountain Lion. Ten totiž stratil 1,48%, vďaka čomu sa jeho podiel znížil len na 1,85%. Čísla sa samozrejme s nižšími verziami znižujú a preto mal OS X Lion v minulom mesiaci podiel 1,34%, Snow Leopard 1,53% a Mac OS X Leopard iba 0,32%. Treba samozrejme brať do úvahy, že výsledok sa týka všetkých operačných systémov, ktoré sa dnes využívajú na desktopoch, pričom najväčší podiel tvoria už tradične systémy od Microsoftu. Ten vo výslednej tabuľke tvorí až 90,88% všetkých analyzovaných počítačov, zatiaľ čo Mac v nej získal druhé miesto s podielom 7,56%. Na treťom mieste sa usadila platforma Linux, ktorá sa dnes nachádza na 1,56% všetkých počítačov na svete.

V prípade operačných systémov od Microsoftu sa na prvom mieste udržuje Windows 7 s celkovým podielom 46,64%. Je vidieť, že aj po desiatich rokoch popularita Windows XP nekončí a ten sa tak nachádza na druhom mieste s celosvetovým podielom 31,22%. Tretie miesto už patrí novému Windows 8, ktorého podiel však klesol na 6,66%. O pokles sa postaralo predovšetkým vydanie Windows 8.1, ktorý je v tabuľke chápaný ako samostatný systém. Najnovšia verzia Windows má dnes podiel 2,64%, vďaka čomu sa nachádza na piatom mieste. Ešte stále ho totiž predbieha nepopulárny systém Windows Vista, ktorý sa dnes nachádza na 3,57% všetkých počítačov na svete. Staršie verzie Windows tvoria celkovo 1,84%.

*Zdroj: TheNextWeb.com (#1) (#2)

Dnes nejčtenější

.