Zavřít reklamu

Po návrate Steva Jobsa do vedenia Applu sa tejto spoločnosti začalo pomaly blýskať na veľmi dobré časy. Už v prvých dňoch roku 2003 Apple potvrdil, že nie je závislý na Microsofte a dokáže vyvinúť vlastný internetový prehliadač, ktorý sa o niekoľko rokov neskôr stal najpoužívanejším mobilným internetovým prehliadačom. Nebyť náhodného výkriku do ticha, Safari by sa dnes volalo úplne inak a jeho názov by možno nebol taký lákavý ako dnes.

Safari, podobne ako mnohé ďalšie produkty spoločnosti Apple, patril medzi tajné produkty, o ktorých vedela len hŕstka vyvolených. Ale ani títo vyvolení riadne nevedeli, ako sa vlastne bude internetový prehliadač volať a tak v Appli figuroval jednoducho Tím pre vývoj internetového prehliadača. Vytváranie názvu bolo pomerne zložité a vedúci vývoja, Don Melton, pravidelne navštevoval stretnutia s oddelením pre vývoj ľudského rozhrania, na ktorých už tradične figuroval Steve Jobs. Steve, ako aj ďalší účastníci týchto stretnutí, vymýšľali desiatky názvov, no ani jeden sa Meltonovi nepáčil. Spolu s blížiacim sa dátumom vydania bolo poznať, že ľudia prichádzajú o nápady a názvy boli podľa Meltonovi čoraz horšie. Najlepšie na tom nebol ani názov, ktorý ponúkol Steve, Freedom.

overview_title

Prehliadač menom Freedom mal vyjadrovať slobodu, akú internet ponúka ľuďom, teda sa mal niesť v pozitívnom duchu. Zároveň mal vyjadrovať schopnosť Applu nebyť závislým na Microsofte a jeho prehliadači Internet Explorer, ktorý je dnes súčasťou každého produktu od Microsoftu. Meltona pri pomyslení na názov však napadla značka ženských hygienických produktov a po niekoľkých diskusiách tento názov úplne vypadol zo zoznamu kandidátov, podobne ako množstvo ďalších názvov. Do vydania produktu ostávalo už len pár mesiacov a pretože názov produktu ešte stále nebol známy, v zdrojovom kóde sa prehliadač nazýval Alexander. Členovia tímu ale vedeli, že ide o dočasný názov a vzhľadom k blížiacemu sa dátumu vydania chceli do kódu čo najrýchlejšie vložiť finálny názov. Aj to spôsobilo, že sa Melton pravidelne stretával s otázkami o názve, ktoré už nechcel počuť, a preto sa jednoducho vyhovoril na klamstvo, že mu „Scott Forstall potvrdil, že sa prehliadač volá iBrowse“. Názov v skutočnosti vyslovil jeden člen vývojárskeho tímu a ľudia čoskoro vedeli, že Melton jednoducho nechcel byť vulgárny a vyslovil negatívnu odpoveď tak, aby nikoho neurazila. iBrowse sa ale začal používať ako alternatívny názov produktu, ktorý však nikdy nebol použitý v kóde prehliadaču a Apple tak do poslednej chvíle testoval prehliadač Alexander.

overview_gallery_icloud_keychain

Jedinečný názov sa objavil až v druhý decembrový/prosincový týždeň roku 2002, keď sa Melton vracal späť z firemnej kaviarne do svojej kancelárie. Uprostred areálu medzi budovami na Infinite Loop ho zastavil Kurt Knight, marketingový manažér. Ten, celkom potešene prehlásil, že sa úspešne zvolil názov produktu, o ktorý sa s ním musí podeliť. Pretože sa jednalo o tému, ktorá sa za tie mesiace Meltonovi doslova zhnusila, Melton zareagoval so zovretými zubami: „Čo to je?“. Kurt so šepotom odpovedal: „Safari.“ Ako neskôr uvádza, Meltonovi sa pri tomto názve okamžite poľavilo, keďže tento názov sa mu začal čoraz viac páčiť. Názov sa mu zapáčil natoľko, že okamžite o ňom začal diskutovať so svojim tímom a len necelý mesiac pred predstavením prvej verzie prehliadaču došlo k jeho premenovaniu z Alexander na Safari. Prehliadač Safari bol predstavený 7. januára/ledna 2003. Melton ešte aj dnes ďakuje za tento názov neznámemu človeku, ktorý prišiel s vynikajúcim nápadom.

Safari OS X

*Zdroj: DonMelton.com

Dnes nejčtenější

.