Zavřít reklamu

recyclation_iphone_recyklace_iconAgentura Bloomberg včera vydala článek, ve kterém nám poodhalila detaily o utajené recyklaci iPhonů. Dozvíme se tak, jaký je „posmrtný život“ každého iPhonu, přičemž vše je zaměřeno na továrnu, která se nachází v průmyslovém parku v hongkongské čtvrti Yuen Long a také firmu Li Tong Group, jejichž jediným cílem je rozebrání a recyklace iPhonů, iPadů a Maců.

Nejmenované zdroje popsaly recyklační proces Applu jako „přísný a náročný,“ ve srovnání s jinými technologickými společnostmi, jako je HP nebo Microsoft. Apple obvykle převyšuje měřítko průmyslového sběru a recyklace, která se v průměru týká 70% zařízení, vyrobených za posledních 7 let. Podle Lisy Jackson se u Applu toto číslo pohybuje kolem 85%.

„Myslím si, že to lidé od nás očekávají, myslím, že hlavně naši zákazníci nás drží na vysoké úrovni. Je to však složité, jedná se totiž o neuvěřitelně komplexní kus výrobku.“ říká Jackson. Tento standard by Applu přidělil 9 milionů iPhonů 3GS z roku 2009 a do budoucna by se mělo číslo nadále zvyšovat. Li Tong Group plánuje brzy otevřít nový závod i v San Francisku. Továrna v Hongkongu má v současné době asi 300 zaměstnanců.

Přesný proces dekonstrukce iPhonu je vcelku stejný jako výroba, akorát v opačném směru. Apple má tzv. politiku úplného zničení, na rozdíl o jiných společností, které se snaží zachránit jakoukoli funkční komponentu, které mohou posloužit k opravě rozbitých přístrojů. Proces recyklace iPhonu je natolik specifický, že není možno mísit odpad s jinými značkami, což je důvod proč má Apple vlastní recyklační společnost. Applu jde také hlavně o bezpečnost, neboť při amatérské dekonstrukci se poté jedná o potenciálně nebezpečné materiály.

Za službu Apple logicky platí a zároveň je jeho vlastnictvím každý gram z recyklovaného telefonu. Celý proces se skládá z 10 kroků, které obsahují například kontrolu, změření a nebo třeba iPhony projdou vakuově utěsněným prostorem, který je navržen tak, aby zachytil 100% chemických látek a plynů uvolněných v průběhu procesu. Po přivezení dodávky se vše pečlivě zváží a podle grafu můžeme vidět, které komponenty váží nejvíce. Nejtěžší jsou zadní část telefonu a také displej. Poté je z telefonu vymazána paměť a telefon je rozebrán na jednotlivé součástky. Každá součástka je pak opakovaně rozdrcena na kousky či jemný prach. Tyto kousky jsou dále vybírány a roztříděny. Na konci musí být váha totožná s tou při dodávce. Tyto kousky a prach jsou odvezeny do další továrny, kde se vše roztaví a utvoří se surovina pro nové využití.

iPhone-recycling-process

*Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.