Zavřít reklamu

Na rozmontovanie nového iPadu mini s Retina displejom sme nemuseli dlho čakať a technici z iFixIt už prinášajú svoje prvé výsledky. Apple len včera pomerne nečakane spustil predaj nového iPadu mini s Retina displejom, pričom jedným z jeho prvých majiteľov je aj známy servis a internetový portál. Podobne ako v minulosti, aj teraz sa iFixIt rozhodol ohodnotiť iPad mini z hľadiska opraviteľnosti, a nie je skutočne nič zvláštne na tom, že si aj nový iPad mini s Retina displejom odniesol hodnotenie 2 z 10.

Apple viditeľne robí zmeny tam, kde prospejú a opravárov určite poteší tým, že základná doska už nie je prilepená k telu zariadenia. Miesto toho sa rozhodol dať prednosť skrutkám, bohužiaľ zvyšok zariadenia aj naďalej drží pokope lepidlo. Prístroj je v skutočnosti akýmsi hybridom medzi iPadom Air a iPhone 5s, keďže z hľadiska dizajnu a funkcií odpovedá iPadu Air, z hľadiska hardvéru iPhone 5s. Už včerajší benchmark napovedal tomu, že Apple s vysokou pravdepodobnosťou použil procesor A7 s frekvenciou 1.3 GHz, a iFixIt to dnes potvrdil. Apple použil čip s označením APL0698, zatiaľ čo v iPade Air sa nachádza model s označením APL5698. Rozdiel vo frekvencii ale nemá vplyv na operačnú pamäť a preto sa aj na základnej doske druhého iPadu mini nachádza 1GB LPDDR3 RAM od spoločnosti Elpida.

mini-retina-doska

Prítomnosť Retina displeju si vyžiadala za obeť nepatrne hrubšie telo a objemnejšiu batériu, pričom jej kapacita sa zvýšila z 4 440 mAh na 6 471 mAh a jej energia sa zvýšila z 16.3 na 24.3 watthodiny. Apple samozrejme nemohol spraviť drasticky ťažší iPad mini a preto sa snažil šetriť váhu tam, kde to bolo možné. Namiesto 16 skrutiek si novší rám pre LCD displej vystačí len so 7 skrutkami, pričom Apple nadbytočné miesto zakryl. Ďalšia zaujímavá zmena, ktorá prospela váhe zariadenia, je vyrezanie prázdnej časti základnej dosky u WiFi-only verzie iPadu. Na onom prázdnom mieste sa totiž nachádzajú potrebné čipy pre drahšiu WiFi + Cellular verziu, vďaka čomu je zariadenie o ďalších pár gramov ťažšie.

ipad-mini-retina-ifixit
*Zdroj: iFixIt

Dnes nejčtenější

.