Zavřít reklamu

Vydanie systému iOS 7 je vhodná príležitosť na to, aby novinári vyspovedali vrcholných predstaviteľov Applu a práve tejto príležitosti sa chopil denník USA Today. Práve on sa rozhodol na svojej webovej stránke celkom obsiahly rozhovor s rodičmi nového systému, sirom Jonathanom Ivom a Craigom Federighim. Práve títo dvaja funkcionári Applu si rozdelili prácu Scotta Forstalla a zatiaľ čo sir Jonathan Ive prevzal na starosť vizuálnu stránku, Craig Federighi so svojim tímom sa zameral na vývoj systému v podobe programovania.

Ako inak, samotný rozhovor sa nezameriava iba na vývoj nového operačného systému, a tiež sme sa od Jonyho mohli dozvedieť niekoľko zaujímavostí: „Keď sme si minulý november sadli za stôl, pochopili sme že ľudia si už jednoducho zvykli na dotýkanie sa skla, už nepotrebovali fyzické tlačítka – pochopili výhody. Takže sme získali neuveriteľnú slobodu v tom, že sme už nemuseli imitovať hmotný svet. Pokúšali sme sa preto vytvoriť prostredie, ktoré bolo menej špecifické.“ Ive tým má pochopiteľne na mysli nové, čisté prostredie systému iOS, pričom túto zmenu dnes môžeme vidieť najzreteľnejšie v aplikácii Game Center. Aplikácia doteraz pripomínala biliardový stôl s drevenými hranami, po novom ale ponúka veľmi čisté, takmer dvojrozmerné prostredie s farebnými bublinami. Jony však nezabudol ani na druhú významnú vlastnosť novej grafiky, priesvitnosť: „Pozrite sa na to,“ ukazujúc pritom nové centrum upozornení, „Krásnou vlastnosťou priesvitnosti je to, že sa nemusíte pýtať sa mi seba ‚Kam som sa práve to dostal?‘, pretože váš svet môžete aj naďalej vidieť.“

index_hero_keyframe
„Skrátka neopustíte iné veci,“ dopĺňa Craig Federighi, „Je to o inej filozofii. iOS 7 je prvé post-Retina prostredie, ktoré iná filozofia. Toto je prvé post-Retina prostredie s úžasným grafickým spracovaním, za čo môžeme ďakovať obrovskému nárastu grafického výkonu. Mohli sme sa tak na problémy zamerať inými nástrojmi ako tými, ktoré sme používali pred siedmimi rokmi. Efekt tieňov bol skvelý spôsob ako odvrátiť pozornosť od obmedzených schopností displeju. Ale s takto precíznym displejom už nie je čo skrývať. Preto sme chceli použiť čistú typografiu.“ Zaujímavosti sa netýkali iba vývoja systému iOS 7, ale aj snímaču Touch ID u nového iPhone 5s. Craig Federighi pritom tvrdí, že bežný inžinier s úlohou vytvoriť snímač odtlačkov prstov pre telefón, by vytvoril sám opisuje ako: „Viete, na obrazovke sa objaví obrovský nápis ‚Skenujem!‘ a po bzz-bzz-bzz-bzz sa objaví text ‚Totožnosť overená‘, pričom prebehne 10 sekúnd rôznych animácií.“ A presne to je podľa Craiga niečo, čo Apple chcel odstrániť.

Rozhovor tiež odhalil, že spoločnosť nehodlá zahodiť svoje poslanie a preto sa aj v budúcnosti rozhodne dať prednosť kvalite ako kvantite. Príkladom toho má byť podľa Federighiho napríklad hon za počtom megapixelov u fotoaparátu a zanedbávanie kvality fotiek: „Spoločnosti sa predbiehajú v počte megapixelov, ale fotografie vyzerajú otrasne kvôli tenkým senzorom. Mojej rodine záleží na kvalite fotografie a nie na počte megapixelov. A presne toto sa odráža aj na vývoji našich telefónov. Akú skúsenosť chceme priniesť? Nie takú, ktorú umiestnime na papier. A presne o tom to je – je ďaleko jednoduchšie rozprávať o vlastnostiach produktu, pokiaľ ich viete odmerať číslom. Je ľahké zamerať sa na cenu a veľkosť obrazovky. Ale je tu aj ťažšia cesta, a to platí v prípade, že chcete spraviť lepšie produkty, také, ktorých vlastnosti nemôžete odmerať číselne. Toto je nesmierne dôležité a je to jadro našej práce. Záleží nám na tom ako vytvoriť dizajn niečoho čo nikdy neuvidíte, a to je podľa nás správna vec.“ Presne toto je niečo, čo vyjadrovalo Jobsovu posadnutosť dizajnom. Dizajn detailov, ktoré zákazníci nikdy neuvidia, bola vlastnosť, ktorú zdedil po svojom adoptívnom otcovi Paulovi. Túžba po dokonalom dizajne však bola niečím, čo odlišovalo Steva Jobsa od drvivej väčšiny ostatných CEO technologických spoločností: „Niektorí ľudia si myslia, že dizajn je o tom, ako to vyzerá. Samozrejme, pokiaľ sa rozhodnete kopať hlbšie, zistíte, že je to o tom, ako to funguje,“ prehlásil Jobs v roku 1996. Spoločnosť rok na to vydala nový farebný iMac, a v súlade s prívetivými farbami sa tieto vlastnosti odrazili aj na vizuálnej stránke systému OS X.

jony-ive

A ako sa vlastne Jony Ive dostal na pozíciu dizajnéra Applu? O jeho príchod do spoločnosti Apple sa postaral Robert Brunner, vedúci dizajnu v rokoch 1989 až 1997, keď sa snažil dostať do londýnskej dizajnérskej firmy Tangerine. „Ive mi ukázal bezdrôtový domáci telefón s radikálnym dizajnom, pričom on sám vymyslel všetky jeho súčasti a vlastnosti. Toto bolo niečo neobvyklé.“ Brunner sa tak rozhodol uzavrieť zmluvu s Tangerine „iba preto, aby sa k nám Jony dostal.“ História je o to zaujímavejšia, keď Ive v skutočnosti prvú Brunnerovu ponuku odmietol. Ďalší výlet do Cupertina však na Jonyho zapôsobil, a odvtedy je oblasť San Francisco Bay domovom pre neho, jeho manželku a dve deti. „Jony je vo svojom srdci majster, a je tiež neuveriteľne intelektuálny a neskutočne milý, čo je niečo nevídané, pokiaľ sa z vás stane superhviezda. V Appli je tiež veľmi rešpektovaný, čo znamená, že so sebou nemusí niesť veľké kladivo.“

Brunner si tiež myslí, že Ive sa stane tvárou Applu, pretože vďaka nemu je Apple jednou z mála spoločností, ktoré si nechávajú plne záležať na dizajne produktu. „Najprv začnú s užívateľskou skúsenosťou, a až potom sa zamerajú na infraštruktúru, aby sa produkty stali realitou. Na toto potrebujete lídrov so silným hlasom, čo je dôvod, prečo je Jony tak dôležitý,“ tvrdí Brunner. „Optimisti vrámci Applu veria, že Jony sa stane strážcom dizajnu spoločnosti,“ tvrdí Max Chafkin.

Dnes nejčtenější

.