Zavřít reklamu

To, čomu nikto neveril, sa nakoniec ukázalo ako pravdivé a farebný event Applu nám aj tentokrát odhalil, že početné úniky predchádzajú skutočnému zariadeniu. Aj keď doteraz len málo fanúšikov verilo tomu, že by Apple vydal lacnejší plastový iPhone, fotografie a rumory nám po celý čas ukazovali pravdu. Apple dnes skutočne predstavil lacnejší plastový telefón, a jeho meno skutočne znie iPhone 5C. Päť farieb, farebný iPhone 5, alebo lacný iPhone 5, čo má v skutočnosti symbolizovať označenie „5C“? To vie snáď len vedenie Applu.

Dizajn
Presne tak ako sme mohli vidieť na všetkých doterajších únikoch, iPhone 5C je skutočne plastový a jeho dizajn skutočne pripomína kombináciu viacerých produktov. Jony Ive vo videu navyše vraví, že celé telo bolo vytvorené z jediného kusu plastu, presne tak ako všetky ostatné produkty Applu. K dizajnu – tentoraz sa jedná o akýsi mix iPod touch, iPhone 5 a iPhone 3GS, pokiaľ vezmeme v úvahu plastové telo ako prvok dizajnu. Presne tak ako minuloročné iPody a iPhone, aj dizajn iPhone 5C kombinuje dve farby. Pretože si toto zariadenie udržuje čierny predok, v kombinácii s bielym zadným telom môže pripomínať staré časy s bielymi verziami iPhone 3G a 3GS, ktoré mali práve takýto dizajn. Keď už vravíme o plaste – Apple sa rozhodol použiť rovnako lesklý druh plastu ako v rokoch 2008 a 2009, ale tentoraz je plast dostupný v niekoľkých farbách. Menovite ide o bielu, modrú, zelenú, žltú a červenú verziu. Na zadnej strane zariadenia nájdeme fotoaparát s LED bleskom, a po bokoch zariadenia nechýbajú ani otvory pre 3,5-milimetrový audio jack, Lightning konektor, nano-SIM kartu, a reproduktor. Presne tak ako u iPhone 5S, iPhone 5 a ďalších iPhonov, aj tentoraz sa stretávame s klasickým mono reproduktorom v spodnej časti zariadenia a s mikrofónom. Mikrofón teraz predstavuje jedna dierka, no kvalita tohto mikrofónu nie je momentálne známa.

a6
Hardvér a softvér

Z hľadiska hardvéru sa telefón dočkal len minimálnych zmien, ba môžeme dokonca povedať, že takmer žiadnych. Vo vnútri telefónu sa opäť nachádza srdce menom Apple A6, a spolu s ním tu je aj operačná pamäť o veľkosti 1GB RAM. Rovnako tu nájdeme aj prívetivý 4-palcový Retina displej s rozlíšením 1136 x 640 bodov, rovnaký ako u iPhone 5. Apple ale nešetrí ani na úložisku a tak v prístroji nájdeme 16GB alebo 32GB úložisko, ideálne pre inštaláciu niekoľkých aplikácií, hier, pre nahrávanie videa a fotografovanie, alebo pre počúvanie hudby. iPhone 5C z praktického hľadiska slúži ako doslovná náhrada za iPod touch, no tentoraz sa musia používatelia uspokojiť s menšou pamäťou a plastovým materiálom miesto hliníku. To isté platí aj o pútku Loop, a pokiaľ ste aspoň tajne dúfali, že by sa podpora pútka iPod touch Loop preniesla aj k iPhone 5C, máte jednoducho smolu. Z hľadiska softvéru je telefón aktuálny a tak v ňom nájdeme predinštalovaný operačný systém iOS 7, a to bez väčších zmien či obmedzení. Jediným zásadným obmedzením je synchronizácia pozadia s farbou tela zariadenia, presne tak ako sme očakávali už od prvých leakov. Prístroj ďalej podporuje LTE siete, Bluetooth 4.0, disponuje dvojpásmovým WiFi modulom a veľmi dobre je na tom aj fotoaparát. Ten je opäť 8-megapixelový, podporuje živé filtre a trojnásobný zoom u kamery, no nechýbajú ani zmienky o prednej kamere. Aj keď je telefón plastový a svet ho považoval za lacnejší model, predná kamera je v skutočnosti FaceTime HD s rozlíšením 1,2 megapixelu, a popri tom si môžu používatelia vychutnať aj FaceTime audio hovory.

color_green_none_ipad_l
One more thing

Apple síce vynechal príjemný bonus v podobe pútka Loop, no tentoraz prekvapil svojich používateľov unikátnymi gumenými obalmi, ktoré sú dostupné v šiestich farbách. Presnejšie sa jedná o bielu, ružovú, žltú, modrú, zelenú a čiernu farebnú verziu. Každý z týchto obalov stojí 29 dolárov a je kompatibilný iba s iPhone 5C. Pokiaľ sa pozrieme na ostatné detaily, Apple pred chvíľou doplnil ďalšie detaily priamo na oficiálny web. Podľa nich by mal telefón vážiť 132 gramov a je hrubý 8,97 milimetra, a zaujímavá je aj batéria. Apple totiž udržal rovnakú výdrž batérie u oboch noviniek, a tak sa na oboch zariadeniach dočkáme so životnosťou 10 hodín pri 3G hovoroch, LTE a WiFi surfovaní, a 8 hodín pri 3G surfovaní. Pokiaľ sa rozprávame o multimédiách, Apple uvádza 10 hodín pri sledovaní videa a 40 hodín pri počúvaní hudby.

Prístroj sa začne predávať v USA a ďalších 9 krajinách už 20. septembra, a do decembra by mal byť dostupný vo viac ako 100 krajinách. 16GB model bude stáť na dvojročný kontrakt 99 dolárov, a objemnejší 32GB model bude stáť 199 dolárov.

accessories_iphone_5c_case_colors

 

color_blue_none_ipad_l
color_yellow_none_ipad_l
color_pink_none_ipad_l

Dnes nejčtenější

.