Zavřít reklamu

Či skôr alebo neskôr, iPad mini 2. generácie nepochybne vyjde tento rok. Tento produkt je v súčasnosti opradený množstvom tajomstiev, verejne však o ňom nie je známe vôbec nič. Jedny špekulácie vravia, že Apple v ňom použije Retina displej, iné špekulácie pre zmenu tvrdia, že si nechá ten istý displej. Niektoré špekulácie zachádzajú až do sféry dizajnu a môžeme počúvať aj také reči, že tohtoročný iPad mini ponúkne ešte tenšie a užšie telo, a bude mať prakticky neviditeľné bočné ohraničenie displeju.

Čo od neho ale môžeme potenciálne očakávať? Jedna z vecí, ktoré sa všeobecne očakávajú, je práve Retina displej. Špekulácie o použití Retina displeju tu s nami boli ešte pred prvým modelom, ten ale nakoniec ponúkol štandardné 1024 x 768 rozlíšenie. Od nového iPadu mini sa preto očakáva, že jeho 7,9-palcová obrazovka ponúkne rozlíšenie 2048 x 1536 pixelov pri hustote 326 ppi. Apple konieckoncov nemá na výber – Jeho konkurenti už začali vytvárať zariadenia s vysokým rozlíšením, a príkladom toho je napríklad nový Nexus 7.

Kvôli Retina displeju ale musí zmeniť hardvér. Aj keď jedny špekulácie vraveli, že nový prístroj ponúkne procesor Apple A6 alebo A6X, objavila sa špekulácia o tom, že Apple posunie iPad mini o dve generácie vpred a osadí ho procesorom Apple A7. Malo by sa jednať o dvojjadrový procesor so štvorjadrovou grafickou jednotkou. Pokiaľ by Apple použil ten istý hardvér, je tiež celkom možné, že v tablete nájdeme 1 alebo 2GB RAM.

iPad-mini-2-final-design-leaked-2

Zmena postihne aj fotoaparát. Už prvý iPad mini ponúkol veľmi kvalitný 5-megapixelový iSight fotoaparát. Pokiaľ Apple aktualizuje veľkú časť prístroju, existuje veľká šanca že prinesie aj nový iSight fotoaparát s rozlíšením 8 megapixelov. V tomto rozlíšení môžu fotografovať užívatelia iPhone 4S a iPhone 5. LED blesk pravdepodobne nepríde ani tentoraz. Schopnosť nahrávať 1080p video ostane aj teraz, otázne však ostáva, ako sa Apple pohrá s kamerou FaceTime. Už prvá generácia iPadu mini ponúkla kameru so schopnosťou natočiť 720p HD video a zachytávať fotografie s rozlíšením 1,2 megapixelu. V praxi to znamená, že Apple použil rovnakú prednú kameru ako v iPhone 5, a teda v budúcom iPade mini môžeme očakávať kameru z iPhone 5S.

Otázkou ostáva nakoniec cena a dátum vydania. Apple si väčšinou udržuje ročné cykly, a tak je veľká šanca, že Apple vydá budúci iPad mini už v októbri/říjnu alebo v novembri/listopadu tohto roku. Spolu s ním uvedie do predaja aj novú generáciu iPad 5. generácie, ktorý zrejme ponúkne ten istý dizajn ako súčasný iPad mini. Apple si zrejme bude chcieť udržať rovnakú cenu prístroju, ale vzhľadom k Retina displeju nie je vylúčené, že sa cena zdvihne na približne 349 dolárov/euro. Existuje tiež istá šanca, že Apple úplne vypustí 16GB model a v ponuke preto nechá iba 32, 64 a 128GB verzie. Konieckoncov, 16GB je v dnešnej dobe tiež celkom málo.

macrumors-ipad5a
*Zdroj: PCAdvisor.co.uk

Dnes nejčtenější

.