Zavřít reklamu

Zatím co vydat knihu v iBooks Store není příliš velký problém a Apple vám umožní udělat skutečně povedenou záležitost během několika málo hodin i v případě, kdy Apple iBooks Author spustíte poprvé v životě, s magazínem to již procházka růžovým sadem není. Apple v případě knih navíc nabízí u nové verze iBooks author dokonce i možnost využít rozšířené možnost iBooks 2.0 a do knihy vložit videa a podobné věci stejně jednoduše, jako kdybyste pracovali například s Pages nebo Office for Mac. Jediné co tedy potřebujete vyřešit je sehnání amerického daňového čísla a ISBN. Článek ve kterém se věnujeme kompletnímu návodu jak publikovat knihu v iBooks naleznete přímo zde, pokud máte zájem, je navíc možné vydávat knihy přímo pod námi.

A tak i když kolikrát kniha v iBooks 2.0 může mít mnohem více interaktivních prvků než samotné magazíny, její tvorba je mnohem jednodušší a není problém si ji v podstatě vydat sám. To magazíny, které navíc nenabízí nijak zásadně víc používaných funkcí oproti iBooks, jsou již zcela jinou kategorií a pokud chcete svůj časopis vydávat v Newstand neboli Kiosku, nevytváříte elektronický časopis, ale přímo aplikaci. Zde nastává zásadní rozdíl a pro většinu lidí také problém mezi tím, kdy vydávají knihu nebo magazín. Pokud totiž chcete vydat magazín, máte v zásadě tři možnosti.

První možností je udělat to skutečně profesionálně a to například za pomoci Adobe InDesign ideálně společně s pluginem Mag+. Adobe sice nabízí přímo možnost elektronické publikace a vytvoření dokumentu ve velikosti pro iPad, respektive iPhone nebo další elektronické čtečky, ale s doinstalovaným Mag+ to je přece jen o něco snadnější. Zde se již ovšem bavíme o práci, kterou nebudou dělat redaktoři malého vydavatelství po večerech, ale o něčem, co je nutné ve většině případů přenechat profesionálům. Magazín následně vyexportujete, převedete a vydáte, ani tato zbývající fáze však není tím, co chcete dělat každý měsíc, pokud to neumíte na profesionální úrovni.

Druhou možností je svěřit se do služeb profesionálních aplikací, mnohdy přímo speciálních stránek, které umožňují vytvořit knihu přímo v prohlížeči nebo v aplikaci, kterou si stáhnete jak pro Mac tak i pro PC. Práce v některých z těchto služeb již skutečně připomíná práci v iBooks Author a vytvořit magazín pro iPad včetně všech vychytávek, které se podle mnoha vydavatelů stávají tím, bez čeho nemůžeme u časopisu žít, zvládne skutečně každý. Zde je však malý háček, tedy jeho velikost je přímo úměrná velikosti vašeho konta. Řešení pro magazíny které chcete vydávat zcela zdarma většinou stojí okolo 399$ za jedno jediné číslo, v případě že si za svůj časopis necháte zaplatit, dostáváme se do cen, které hravě překročí 999$ za jedno jediné číslo.

Existuje ale i levnější řešení, kterým je například 3D Issue. Otázkou je zda s funkcemi které většinou tyto řešení nabízí není lepší vydávat svůj časopis jako zcela běžné PDF. Z toho co se vám na magazínech v Newstand líbí, toho totiž příliš mnoho nevytvoříte, pokud se tedy bavíme o funkcích a ne o obsahu. Navíc pokud se rozhodnete proměnit svůj magazín v komerční záležitost, i zde se nesetkáte s tou nejnižší cenou, zaplatíte licenci, která je sice neomezená, ale stojí 1299$.

Třetí a zdá se že tou nejrozšířenější možností minimálně pro malé vydavatelství je pak možnost odevzdat své PDF, texty a obrázky někomu jako jsou například pánové z českého bocekmedia.net, kteří sice také nabízí vlastní nástroje pro tvorbu magazínů, ale jsou schopni jej vytvořit za vás. Překvapivě navíc u většiny těchto společností zjistíte, že je pro ně mnohem cennější software za kterým stojí, než práce s vaším magazínem a tak většinou ušetříte oproti tomu, když si magazín vydáte pomocí nějaké z komerčních služeb zmíněných výše. Další možností je například u nás velice oblíbené Publero, které se o vás dokáže postarat nejen jako o čtenáře, ale také jako o vydavatele.

Je škoda, že Apple nedal menším vydavatelstvím do ruky nástroj podobný iBook Publisher, který by umožnil vytvořit magazín snadno a poměrně rychle. Společnost v podstatě magazíny ničím neomezuje a při jejich vytváření se vývojářům meze nekladou stejně jako u aplikací, samozřejmě pokud použijí API přímo od Applu. Celý problém je v tom, že vytvořit takto komplexní nástroj, který by umožnil využít všech možnost Newstand a přitom fungoval stejně jednoduše jako iBook Author je zcela nemožné. Na druhou stranu však v 99% všech magazínů vidíme pouze několik navíc poměrně jednoduchých prvků, které vydavatelé používají a které by šlo dodat do iBooks Author a umožnit vydávání magazínů i menším vydavatelstvím, které jsou navíc zaměřeny například pouze na malé trhy jako je ČR/SR.

Dnes nejčtenější

.