Zavřít reklamu

Aj Česi a Slováci môžu byť inovátormi, a presne to je prípad Daniela Rozsnyóho. Pretože o externých Retina displejoch dnes môžeme iba snívať, Rozsnyó sa rozhodol konať a preto založil veľmi zaujímavý startup, vďaka ktorému bude možné premeniť Retina displeje z 15-palcového MacBooku Pro a iPadu na externý displej. V prvom prípade by tak používatelia mohli získať k dispozícii 15.4-palcový externý displej s rozlíšením 2880 x 1800 bodov, v druhom prípade by mohli získať externý 9.7-palcový displej s rozlíšením 2048 x 1536 bodov.

Samotný projekt, ktorý nesie pomenovanie DP2Retina, je v skutočnosti matičnou doskou, ktorú je potrebné pripojiť k LCD panelu. Ten je potrebné zaobstarať si samostatne, najjednoduchším spôsobom je jeho objednávka zo servisu či od dodávateľa náhradných komponentov. Momentálne je však projekt iba na svojom začiatku a tak pokiaľ máte záujem o kúpu tohto zariadenia, k dispozícii je iba model s podporou 9.7-palcového Retina displeju. Tento displej pochádza z iPadu a používateľom ponúkne rozlíšenie 2048 x 1536 bodov pri 264ppi. Dosku je následne možné pripojiť k počítaču pomocou konektoru DisplayPort alebo Mini DisplayPort, keďže doska obsahuje oba konektory. Okrem nich sa na doske nachádza aj jeden port USB, ktorý v budúcnosti poslúži na aktualizáciu firmvéru a reguláciu podsvietenia. Posledným portom je napájací port DC-IN, ktorý môžeme poznať napríklad z Playstation Portable.

Cena DP2Retina je stanovená na 99€, pričom v jej balení nájdeme dosku a napájací adaptér. Kábel DP alebo mini-DP je potrebné zakúpiť si samostatne. V budúcnosti by mala byť ohlásená aj nová verzia s podporou 15.4-palcového Retina displeju z MacBooku Pro. Ten je možné už dnes zakúpiť od 200€, vďaka čomu cena celého zariadenia nepresiahne 500€. Maximálna spotreba výsledného produktu predstavuje 10 Wattov. Okrem toho by mal byť displej dodávaný aj s podstavcom, vďaka čomu by ho bolo možné využívať ako plnohodnotný monitor.

populated
prototype
future
prototype

*Zdroj: dp2retina.rozsnyo.com

Dnes nejčtenější

.