Zavřít reklamu

Ako inak, Apple aj tento rok vydal beta verziu operačného systému iOS 7. Aj keď oficiálny prístup k beta verziám pripravovaného systému majú iba registrovaní vývojári, ešte stále sa nájde obrovské množstvo fanúšikov, ktorí chcú byť jednými z prvých, ktorí získajú príležitosť vyskúšať si nový operačný systém niekoľko mesiacov predtým, ako by mal vyjsť. Pokiaľ zvažujete predčasný prechod na iOS 7 no zároveň máte obavy, prinášame vám 7 dôvodov, ktoré vás môžu od inštalácie odradiť.

Naša redakcia si okrem tohto článku pripravila aj návod na inštaláciu systému iOS 7 beta a taktiež návod na bezpečný prechod z iOS 7 beta späť na iOS 6.

1. Kompatibilita iOS 6 a iOS 7 App Store aplikácií

Pravdepodobne ste už počuli o problémoch s aplikáciami navrhnutými pre iOS 6. Keďže iOS 7 je prakticky úplne nový systém, niektoré aplikácie s tým môžu mať problém. Môžu byť nestabilné, môžu padať, niektoré funkcie nemusia fungovať správne. Nie je to chyba vývojárov. Tí s tým momentálne nemôžu nič robiť, keďže Apple uvoľní App Store pre developerov až s vydaním verzie iOS 7 Golden Mater niekedy v septembri/září.

2. iOS 7 beta obsahuje mnoho chýb a bugov

Chyby v novom systéme však nemajú dopad len na aplikácie z App Store, ale aj integrované aplikácie priamo v iOS. Tieto chyby môžu viesť napríklad k neočakávanému reštartu Springboardu (rozhranie iOS) alebo dokonca k reštartu celého zariadenia. Môže to byť otravné, hlavne pri písaní e-mailu, telefonovaní, dosiahnutí najvyššieho skóre v hre a pod.

iOS je však stále len v beta verzií, t. j. sa nedajú očakávať zázraky. Vývojári majú 3 mesiace na to, aby aktualizovali svoje aplikácie, implementovali nové funkcie (hlavne čo sa týka nového používateľského rozhrania – iOS 7 UI) a opravili problémy s kompatibilitou. Ako bolo vyššie spomínané, vyladené aplikácie poputujú od App Store až v septembri/září.

3. Downgrade / prechod z iOS 7 na iOS 6

Apple momentálne neblokuje downgrade medzi systémami iOS 6 a 7, ale ak sa pokúsite prejsť na nižšiu verziu, pravdepodobne stratíte všetky dáta z iOS 7 a nebudete schopný ich obnoviť zo zálohy.

4. Jailbreak

Ak máte vaše zariadenie jailbreaknuté na verzií iOS 6, pri prechode na iOS 7 jailbreak stratíte. Hackeri zámerne neuvoľnia nástroje na jailbreaknutie zariadenia, keďže Apple s najväčšou pravdepodobnosťou opraví bezpečnostné diery (exploity) umožňujúce vstup do systému a tým prinúti hackerov nájsť nové cesty do systému a to, ako sme mali možnosť vidieť pri iOS 6, môže trvať veľmi dlho. Funkčný jailbreak bude teda dostupný až po zverejnení finálnej verzie iOS.

5. Slabá podpora

Ak objavíte nejaký bug alebo chybu v novom systéme asi vám nikto neporadí. Vývojári vám povedia, aby ste počkali do finálnej verzie a Apple vám pravdepodobne povie, že tieto chyby budú odstránené v budúcich beta verziách.

Developeri neinštalujú najnovšie a nestabilné verzie na svoje primárne zariadenia, ale väčšina z nich má ešte jeden smartphone na testovanie aplikácií v beta verziách nových systémov.

6. iOS 7 nie je optimalizovaný

Tieto beta verzie nie sú naplno optimalizované a vyladené. Apple zbiera informácie o chybách, aby ich mohol neskôr opraviť. Toto zbieranie údajov môže mať nepriaznivý vplyv na výkon.

 7. Očakávania

Každý je zvyknutý na rýchlosť iOS, ale keďže beta verzie sú len testovacie a slúžia hlavne na testovanie nových funkcií a opravu chýb, takže obsahuje ešte veľa chýb a výkon na tom tiež nie je najlepšie. Vývojári to berú ako samozrejmosť, veď sú to len beta verzie, všetko sa opraví neskôr, ale  bežný používateľ, ktorý si dosiaľ sťahoval len finálne verzie, môže byť poriadne zaskočený.

Dnes nejčtenější

.