Zavřít reklamu

Americký Senát obvinil společnost Apple Inc. z toho, že využívá síť dceřiných společností a menších firem umístěných v Evropě, zejména pak v Irsku, aby se vyhnula placení daní v USA. Podle Senátu USA tak Apple v posledních letech nezaplatil daně ve výši až deseti miliard dolarů, což je v zemi ve které platí nepsané pravidlo, podnikej v čem chceš, hlavně z toho odváděj daně, docela problém. Nastalou situaci bude dnes vysvětlovat senátorům CEO Applu Tim Cook, finanční ředitel Peter Oppenheimer a zřejmě ten nejdůležitější muž v této otázce, ředitel pro daňového oddělení společnosti Phillip A. Bullock.

Apple se sice již několikrát zejména před médii a různými neziskovými organizacemi bránil a uvedl, že žádné nekalé praktiky pro krácení daní nevyužívá. Tato slova však příliš nekorespondují s tím, že si společnost raději půjčila 7 miliard dolarů na vyplácení dividend, než aby převedla hotovost z Evropských účtů do USA a musela ji tak zdanit. Tématu finanční hotovosti Applu mimo území USA se podrobně věnujeme v článku Apple by převodem svých 64 miliard dolarů na zahraničních účtech do USA okamžitě přišel o 22,4 miliardy dolarů, pravděpodobně je tedy investuje do vlastní dodavatelské sítě.

Společnost však ani v Evropě neplatí zrovna nejvyšší daně, konkrétně je to pouze 1,9% ze všech příjmů společnosti, o čemž se více dozvíte přímo zde. I přes obvinění Senátu a další výše popsané faktory, je Apple stále největším plátcem daní na území USA, čímž se často při svých jednáních s vládou oháněl také Steve Jobs. Legendární je například jeho výrok, když se ho radní ve městě Cupertino zeptal, zda když město povolí výstavbu nového campusu společnosti, zda Apple na oplátku zavede internet zdarma pro občany Cupertina. Steve tenkrát reagoval větou: „Ne, nemáme to v plánu, Apple je největším plátcem daní v USA, tak z nich zaplaťte internet“.

Podle Senátu nezaplatil Apple v roce 2011 více než 3,5 miliardy dolarů na daních, v roce 2012 to již bylo přes devět miliard dolarů. Přitom společnost zaplatila za loňský rok šest miliard a za rok 2011 2,5 miliardy dolarů. To vše díky své strategii, ve které si nechává většinu zisků mimo území USA. Server ceskatelevize.cz shrnul vše do několika krátkých, ale o to výstižnějších odstavců, na které se můžete podívat přímo zde.

iMoney

*Zdroj: ceskatelevize.cz, cultofmac.com, patria.cz

Dnes nejčtenější

.