Zavřít reklamu

Svetoznáma spoločnosť Adobe sa snaží rozšíriť svoj grafický softvér aj na tablety, a výnimkou v tomto prípade nie je ani Apple iPad. Práve preň totiž pred vyše rokom vydala svoj Photoshop a dnes už spoločnosť pripravuje ďalšiu grafickú aplikáciu, ktorá by mala slúžiť ako mobilná náhrada desktopového programu Photoshop Lightroom. Aj keď nie je isté, aký názov nová aplikácia ponesie, je veľmi možné, že sa bude v tomto prípade jednať o Adobe Photoshop Lightroom Touch.

Narozdiel od Applu sa Adobe Systems ale nebojí príliš verejne rozprávať o svojich budúcich plánoch, a preto už včera predviedol divákom veľmi ranú betaverziu programu Tom Hogarty, produktový manažér Lightroom. Konkrétne sa tak udialo vo včerajšom dieli internetovej relácie Grid známeho spisovateľa a fotografa Scotta Kelbyho. Podľa Hogartyho spoločnosť Adobe spravila veľmi dobrú prácu v oblasti grafického softvéru pre PC, ale spoločnosť potrebuje lepšie prepojiť tieto produkty s mobilnými zariadeniami a internetom.

lightroom-1

A práve to by mala byť primárna vlastnosť Lightroomu pre iPad. Nový program by totiž mal podľa manažéra preniesť na obrazovky tabletov špičkový softvér prepojený cez cloud, vďaka čomu bude možné fotografie upravovať na PC i tablete: „Musíme posunúť tento príbeh za desktop. Ešte sme neodviedli skvelú prácu. Vec, ktorú by som však na túto úroveň posunul je editácia RAW súborov na mobilných zariadeniach.“ Hogarty však nepovedal, kedy aplikácia vyjde na App Store, no naznačil, že samotný softvér už dnes pracuje na iPade 2, vďaka čomu zrejme bude možné používať ho aj na tomto staršom tablete. Okrem toho priblížil niekoľko významných funkcií, ktoré môžu užívatelia na iPade očakávať:

  • Možnosť upravovať fotografie v RAW formátoch, vrátane možností editácie expozície, ostrosti, tieňov, osvetlenia a vyváženia bielej.
  • Úprava kontrastu, živosti, jasnosti, teploty farieb, odtieňov, redukcia šumu, automatické tónovanie a automatické vyváženie bielej.
  • Možnosť orezať a otočiť fotografie.
  • Cloudová synchronizácia, ktorá prenesie zmeny vykonané na tablete na PC.
  • Možnosť priblíženia až na úroveň 100%, vďaka čomu bude možné zamerať sa na detaily a zaostrenie
  • Možnosť organizovania fotografií do albumov, respektíve knižníc

Aj keď sa zatiaľ neobjavili žiadne informácie o ďalších doplnkoch, je možné, že sa aj ony dostanú do mobilnej aplikácie, ktorú bude zrejme pre správnu funkčnosť ovládať dodatočným stylusom. Prototyp však už dnes bol schopný vykonať veľké množstvo funkcií, ktoré zahŕňali vyššie spomínané funkcie, ako aj 100-percentne priblížiť 36-megapixelovú RAW fotografiu na úroveň. Nakoniec, pokiaľ už dnes majú používatelia záujem editovať fotografie týmto spôsobom, majú na iPade k dispozícií alternatívu priamo od Apple, ktorú je možné poznať už z OS X – iPhoto. Všetko však má svoje nevýhody a narozdiel od pripravovaného Lightroomu pre iPad nie je možné synchronizovať dáta Lightroomu s iPhoto. Ak už dnes používate Lightroom na vašom Macu, určite vás môže zaujať náš seriál, ktorý nájdete v nasledujúcich odkazoch:

*Zdroj: CNET

Dnes nejčtenější

.