Zavřít reklamu

V nadcházejících článcích, které budou pravidelně vycházet každé pondělí, se vám pokusím poradit jak na focení a věci kolem toho. V prvním článku začneme naprostým základem. Pominu-li samotné cvaknutí fotky. Celý seriál se bude točit kolem programu Adobe Photoshop Lightroom (dále jen LR), který všem vřele doporučuju. Bohužel není zrovna levný, ale můžete si stáhnout trial verzi na adobe.com. Tento program používám raději jak Photoshop, protože v něm mohu jednoduše třídit a spravovat složky s fotkami a zároveň fotku upravím a připravím pro export.

Import. První krok je Import. Jedná se tedy o to, dostat vaše fotky z fotoaparátu do vašeho Macu. Doporučuji neimportovat fotky připojením fotoaparátu přes USB. Zvykněte si vytáhnout vaší SD kartu z fotoaparátu a ten nechat v batohu. Důvod je jednoduchý, hlavně v zimním období. Zmrzlý fotoaparát přinesete promrzlý z venku a vyndáte jej do pokojové teploty. Fotoaparát se orosí nejen z venku, ale i ze uvnitř. Může se stát, že vám z toho „onemocní“. Proto je lepší nechat ho aklimatizovat v batohu a mezitím, co se aklimatizuje, se už můžete bezpečně probírat v nových fotkách.

import_vyber_cesta

Po vložení karty do čtečky a otevření LR vám většinou sám LR nabídne import. V opačném případě klikněte na tlačítko Import v levém dolním rohu nebo použijte klávesovou zkratku shift + cmd + i. LR většinou sám rozpozná, že máte v počítači kartu s fotkami a automaticky vyhledá složku, kde jsou fotky uložené. Pokud ne, najdete k nim cestu pomocí levého panelu.

Rád bych ještě podotkl, že doporučuji fotit do RAW místo JPG. Díky LR tak dokážete zachránit i na první pohled špatnou fotku a daleko lépe se pak upravují. Dalším takovým tipem je nemilosrdně promazávat pokud možno už po vyfocení. Lehce se pak může stát, že si zaplníte disk fotkami, ke kterým se už nevrátíte a jen se na ně bude prášit. Po selekci ve fotoaparátu vás pak čeká selekci při importu. Po vybrání cesty k vašim fotografiím se vám zobrazí náhledy fotek. Pomocí mezerníku si vyberete, které chcete importovat. Opět doporučuji dobře si výběr rozmyslet.

import_vyber

Až budete mít vybráno, stačí jen kliknout na import. Osobně nechávám defaultní nastavení, které zkopíruje fotky na váš disk do složky s obrázky. V této složce pak vytvoří složku podle roku pořízení, ve které budou vytvářeny podsložky podle dne pořízení (pozn. pravý čas si nastavit datum a čas ve vašem fotoaparátu). Po importování můžete nechat kartu automaticky odpojit od počítače. Nyní máte fotografie na vašem disku a kartu můžete naformátovat (raději si nejdřív zkontrolujte, že na tom disku skutečně ty fotky máte).

library

Po importování se vrátíte zpátky do hlavní záložky LR, což je Library. Poznáte to podle zvýraznění v pravém horním rohu. Dostanete se tam také pomocí kl. zkratky G. Nyní máte v levém panelu strom se složkami s vašimi fotkami. Pravděpodobně tam bude 2013 a pod ní třeba složka 2013-01-14. Doporučuji si složku přejmenovat například na 2013-01-14-focení podle LSA. V budoucnu se vám to bude hodit. Pro začátek by to mohlo stačit. V příštím díle se podíváme na označování fotek, třídění a jiné funkce v záložce Library. Na případné dotazy ohledně Importu vám rád odpovím v diskuzi pod článkem. Mějte dobré světlo!

ilustracka

Dnes nejčtenější

.