Zavřít reklamu

O tom, že netbooky nebudú mať priveľmi dlhú životnosť nás mohol Apple presvedčiť už v čase, kedy Steve Jobs predstavil prvý model tabletu iPad. Ako iste viete, tablety sa stali obľúbené najmä preto, že v takmer rovnakej cenovej relácii ponúkli svojim používateľom všetko to, čo pôvodne očakávali od netbookov, a navyše im sprístupnili dotykové displeje. Spoločnosť IHS v priebehu víkendu vydala správu, podľa ktorej je zrejmé, že kategória notebookov s malou uhlopriečkou obrazovky a slabým hardvérom bude definitívne mŕtva do roku 2015.

IHS iSuppli sa vo svojej správe opiera najmä o rapídne znižujúci sa predaj netbookov v prospech tabletov, čoho výsledkom sú aj celosvetové predaje netbookov v roku 2012. Kým v roku 2010 sa celosvetovo predalo len 32,14 miliónov kusov, v roku 2012 sa toto číslo znížilo až o 56%, čo predstavuje 14,18 miliónov predaných zariadení. Prognóza do budúcna vďaka zvyšujúcim sa predajom tabletov nevyzerá pre výrobcov prívetivo – podľa spoločnosti sa v roku 2013 predá oproti minulému roku až o 72% menej netbookov, čo predstavuje len 3,97 miliónov predaných kusov. V roku 2014 by sa toto číslo malo znížiť len na 264 000 predaných modelov a definitívny koniec kategórie nastane v roku 2015, kedy sa spoločnostiam nepodarí predať ani jeden kus.

Analytik Craig Stice v správe uvádza: Netbooky získali popularitu ihneď po spustení svojho predaja, pretože boli navrhnuté tak, aby ich výroba bola lacná, pričom mnohým spotrebiteľom ponúkli to, čo pokladali za akceptovateľný počítačový výkon. Napriek tomu však ich zostup do zabudnutia začal v roku 2010 s predstavením iPadu od Apple.“ Popularita iPadu a tabletov všeobecne je tak vysoká, že ich zákazníci začali považovať za bežné počítače a firmy ako Microsoft sa tomuto museli prispôsobiť. Ten pre narastajúce predaje zariadení s dotykovými obrazovkami prispôsobil svoj operačný systém tak, aby ho bolo možné plnohodnotne používať i na nich, čo sa snaží prezentovať i dvojicou tabletov Surface.

Ešte predtým, ako Apple uviedol na trh svoj iPad, si množstvo analytikov myslelo že Apple v budúcnosti predstaví svoj vlastný netbook, vďaka ktorému by bol schopný konkurovať aj v segmente lacných počítačov. Steve Jobs však tieto špekulácie niekoľkokrát odmietol: „Nevieme vytvoriť počítač za 500 dolárov, ktorý nie je kus šrotu a naša DNA nám to nedovolí expedovať.“ Definitívne však Jobs ukončil špekulácie o netbooku behom konferencie, na ktorej Apple predstavil iPad: „Problém je v tom, že netbooky nie sú lepšie v ničom. Sú pomalé, majú nízkokvalitné displeje a pracujú s neohrabaným, starým PC softvérom. Nemyslíme si, že ide o tretiu kategóriu zariadení.“

*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.