Zavřít reklamu

O tom, že Microsoft nie je schopný udržať svoje budúce projekty v tajnosti, sme sa mohli presvedčiť už niekoľkokrát v histórii. Microsoft sa už v minulosti dočkal uniknutia beta verzií niekoľkých systémov a výnimkou nebol ani recenzovaný Windows 8. Dnes tomu nie je nijak inak a priaznivci leakov si opäť prídu na svoje. Na internet sa totiž dostala interná beta verzia pripravovaného update Blue, ktorý by sa mal dostať na obrazovky PC, tabletov a notebookov už v priebehu tohto roka za veľmi nízky poplatok alebo úplne zadarmo. Prototyp sa dostal aj k nám a my vám dnes prinášame naše vlastné dojmy z používania budúceho systému.

Aj keď v súčasnosti sa nová verzia dlaždicového OS označuje pojmom Windows Blue, nemusí sa jednať o jeho finálny názov. Blue je totiž séria každoročných updatov po vzore Mac OS X, ktorá by sa mala dotknúť taktiež ďalších kľúčových produktov spoločnosti, vrátane platformy Windows Phone či služby Outlook.com. Oficiálny názov aktualizovaného OS tak pokojne môže znieť Windows 8.1, 8.5, Second Edition či dokonca Windows 9.

Už v úvodnom nastavení systému dá užívateľovi operačný systém na výber jeden z 25 farebných motívov, ktoré však teraz už nie sú tak svetlé ako tie, ktoré mal užívateľ k dispozícií vo Windows 8. To je však zrejme spôsob, akým chcú autori donútiť užívateľov vyskúšať jednu z nových feature budúceho OS, možnosť rýchlejšieho a detailnejšieho prispôsobenia dlaždicového prostredia Modern UI. V tomto prípade sa rozhodol Microsoft zahrnúť túto ponuku do nastavení v menu Charms Bar, ktorý predstavil ako súčasť čerstvo vydaného systému. Spoločnosť sa navyše rozhodla doplniť do tejto ponuky aj možnosť vytvoriť snímku obrazovky a následne ju nahrať na servery SkyDrive, čo je ďalšia významná feature budúcich Windows. Blue totiž na počítače prinesie aj plnohodnotnú integráciu cloudu, teda vec, ktorú už pred niekoľkými rokmi priniesli mnohé ďalšie platformy vrátane OS X. SkyDrive ponúka užívateľom bezplatne 7GB priestoru, ktorý môžu používať aj napríklad na ukladanie dokumentov vytvorených pomocou balíku Office.

Modern UI

Microsoft sa pochopiteľne rozhodol aktualizovať aj prostredie, ktoré charakterizuje všetky jeho nové operačné systémy a tak, ako sa šepkalo už pred niekoľkými mesiacmi, Blue do prostredia Modern naozaj prináša ďalšie veľkostné verzie ikon, ktoré spoločnosť prebrala zo svojho mobilného systému. Používateľ tak bude môcť vtesnať na domovskú obrazovku omnoho viac aplikácií, keďže bude mať k dispozícii aj miniatúrnu verziu, ktorá tvorí približne 1/4 terajších „štvorcov“. Taktiež sa objaví aj obrovská ikona, ktorú však je v súčasnosti možné nastaviť len pre odkaz na Pracovnú plochu. Obrovská ikona zaberá plochu s veľkosťou terajších štyroch štvorcov alebo dvoch obdĺžnikov.

windows-blue

V prostredí sa navyše objavia aj štyri úplne nové predinštalované aplikácie, ktoré naznačujú, že sa spoločnosť chce v budúcnosti venovať omnoho intenzívnejšie tabletom a notebookom. Najnovšie si tak budete môcť nastaviť budík, počítať príklady v novej dlaždicovej kalkulačke, nahrávať zvuky službou Sound Recorder či rýchlo editovať videá s pomocou aplikácie Movie Moments. Okrem týchto aplikácií sa zároveň Microsoft rozhodol ponúknuť užívateľom novú a skutočne užitočnú funkciu, ktorú by iste prijalo aj ohromné množstvo používateľov iOS zariadení. Windows Blue totiž ponúka možnosť automaticky a potichu aktualizovať všetky aplikácie stiahnuté či zakúpené v Store, pokiaľ budú aktualizácie dostupné.

Multitasking

Ďalšou vecou, v ktorej Windows Blue pokročil, je multitasking. Už pôvodný Windows 8 predviedol zaujímavý spôsob, ako preniesť skutočný multitasking na tablety a Blue v tomto posolstve pokračuje ešte ďalej. Najnovšie už nie ste obmedzení len prehliadaním dvoch rôznych aplikácií naraz, ale už v budúcom veľkom update budete schopní spustiť až 3 či 4 aplikácie naraz v závislosti od veľkosti displeja. Práve veľkosť displeja je v tomto prípade najdôležitejším faktorom a pokiaľ váš monitor nemá rozlíšenie aspoň 1920 x 1080 bodov, tak aj naďalej budete obmedzení len na spomínané dve aplikácie. To sa však ešte stále môže zmeniť a pokiaľ má Blue vyjsť oficiálne až v druhej polovici roka, ešte veľa sa toho môže zmeniť. Okrem toho už užívateľ nebude obmedzený, pokiaľ sa jedná o zmenu veľkosti otvorených aplikácií. Kým doteraz mal možnosť užívateľ vybrať jeden z dvoch režimov zobrazenia, v budúcnosti si bude môcť sám zvoliť, koľko miesta na obrazovke má zaberať otvorený program.

windows-blue-1

Internet Explorer 11

Iste sa to dalo čakať. Internet Explorer je aj naďalej súčasťou systému Windows, a tentoraz sa dočká väčšej aktualizácie v podobe verzie 11, ktorá bude zrejme určitú dobu dostupná exkluzívne pre používateľov novšieho update. Ako sa zdá, nová verzia Exploreru už nebude slúžiť len na stiahnutie konkurenčného prehliadaču. Internet Explorer 11 by mal podľa všetkého využívať nový engine, na ktorom je postavený aj populárny Mozilla Firefox. Okrem tejto zmeny je navyše v programe pozorovať ďalšiu zmenu, respektíve v jeho modernej verzii. Microsoft sa rozhodol, že aj s touto verziou bude možné plnohodnotne sťahovať súbory a preto v ňom už môžeme nájsť aj plnohodnotného správcu sťahovania, v ktorom sú možnosti ako otvoriť priečinok so súborom, pozastavenie či zrušenie sťahovania samozrejmosťou.

windows-blue-3

Nakoniec sa na internete objavujú početné správy o množstve ďalších funkcií, ktoré sa zatiaľ nedočkali plnohodnotnej funkcionality a ktoré sú zatiaľ len vo fáze raného testovania. Windows Blue bude veľmi úzko spojený so službami SkyDrive a Bing, pričom s pomocou tlačítka Search už bude možné vyhľadávať aj obsah na internete, nie len v počítači. Ďalšou novinkou by mal byť alternatívny správca súborov, ktorý by na tabletoch dokázal nahradiť klasickú verziu s ktorou sa môžete stretnúť v každom desktopovom operačnom systéme. Náznaky tohto manažéra je možné vidieť už v terajšej zostave, no nie je ju možné nijak spustiť. Na záver tu máme vec, ktorú Windows akosi prebral od svojho mladšieho mobilného brata, ako aj zo systému iOS. Aj keď sa zrejme jedná len o funkciu určenú pre tablety, Windows Blue už budete vypínať gestom Slide to Shutdown.

Dnes nejčtenější

.