Zavřít reklamu

Poškodenie iPhonu pri páde na zem je najčastejším druhom poškodenia, aký tento telefón v rukách svojich užívateľov zažíva. Apple sa však rozhodol dať tomuto problému červenú a dnes získal patent na skutočne zaujímavú technológiu, s pomocou ktorej by bol iPhone schopný zachrániť sám seba, pokiaľ by padal. Všetko je totiž spôsobené špeciálnym komponentom vo vnútri telefónu, ktorý by vedel automaticky zistiť, či je telefón v pokoji alebo páde. Podľa toho by vedel sám pridať váhu do jednej zo strán telefónu, čím by bol schopný iPhone automaticky otočiť.

Nový patient nesie pomenovanie Protective Mechanism for an Electronic Device, pričom v nákresoch zobrazuje jednak náčrt neexistujúceho modelu iPhone, ale zároveň by ho bolo možné použiť aj na ďalších zariadeniach, ako napríklad na tabletoch iPad či MacBookoch. Podmienkou je totiž osadenie technológie do akéhokoľvek prenosného zariadenia s procesorom, ktoré nám môže pri prenášaní vypadnúť z ruky. Samotný systém vyžaduje pre svoju funkčnosť prítomnosť pohybového senzoru, ako napríklad gyroskopu či akcelerometru, no v patente sa tiež uvádza aj systém GPS. Zariadenie by pri svojom páde vedelo automaticky vypočítať rýchlosť, akou padá a vzdialenosť, aká mu ostáva do dopadu na povrch.

patent-vaha

V takomto prípade by systém vedel automaticky umiestniť ťažisko v tele zariadenia tam, kde to je v danom momente najvhodnejšie, aby sa telefón dokázal pretočiť do polohy, v akej nedôjde k poškodeniu najdôležitejších komponentov, teda čipovej sady, úložiska alebo skla na prednej strane iPhonu, iPadu a ďalších Apple zariadení. Toto ťažisko by predstavovalo napríklad pohybujúcu sa váhu, odnímateľný komponent alebo externého doplnku, akým je napríklad Smart Cover pre iPad a iPad mini. S použitím technológie v blízkej budúcnosti však nepočítame, keďže sa Apple vydal cestou čoraz tenších a ľahších zariadení. Zariadenie s ochrannou technológiou by vzhľadom k dnešným technológiám muselo ponúkať hrúbku a hmotnosť na úrovni iPhone 3GS, prípadne iPhone 4. Ďalšou možnosťou je vytvorenie miniatúrnej verzie komponentu, ktoré by však mohlo ovplyvniť konečnú cenu zariadenia.

*Zdroj: AppleInsider.com; FreePatentsOnline.com

Dnes nejčtenější

.