Zavřít reklamu

Ačkoli toho bylo o záručních dobách společnosti Apple napsáno již více než dost a v některých zemích už společnost stihla dokonce zaplatit vysoké pokuty, zdá se že si z toho Apple příliš těžkou hlavu nedělá. Pokud totiž zapátráte ve svém iOS zařízení, narazíte na informaci, která ve vás může vzbudit přinejmenším jisté rozpaky. Pokud vím, toho, že Apple přímo ve svých produktech upozorňuje uživatele na omezenou jednoletou záruku si nevšiml ani magazín Dtest, který na Apple podal podnět pro ČOI.

Pokud ve svém iOS zařízení, které jste koupili například přímo z oficiální distribuce Apple.cz zapátráte, zjistíte nemilou informaci, která by mohla množství uživatelů uvést v omyl. V momentě kdy začnete pátrat v nastavení svého iOS zařízení, stačí se dostat do Nastavení – Obecné – Informace – Copyright. Právě v položce Copyright se nachází také položka Záruka, která informuje o záruční době vašeho iOS zařízení. Problém je v tom, že se v tomto případě jedná stejně jako v celém operačním systému iOS pouze o překlad z angličtiny do češtiny nebo jiných jazyků.

Apple již nebere ohled na to, že ve všech zemích Evropské unie máme nárok na dvou letou záruční dobu, která je dána zákonem. V položce záruka se doslova píše: Pro váš produkt je závazná verze jednoleté omezené záruky společnosti Apple, která s ním byla dodána. To samozřejmě není pravda a jako občané EU máme samozřejmě nárok na dvouletou záruku u jakéhokoli iOS produktu, který byl koupen na území EU. Pokud máte iPhone, iPad nebo iPod touch ze zemí mimo EU, například z USA, platí pro vás jednoletá záruka, případně pak záruka platná dle zákonů v dané zemi. Společnost Apple tak se zárukou opět uvádí uživatele v omyl a přímo v iOS zařízení uvádí, že mají pouze jednoletou omezenou záruční dobu. Více informací o tom, jak je to se záruční dobou u Apple v ČR/SR, se dozvíte přímo zde.

iOS_zaruka

Dnes nejčtenější

.