Zavřít reklamu

I přesto, že se to na první dojem nemusí zdát, Apple je poměrně konzervativní společnost a v momentě kdy zaběhne u představování nových produktů nějaký systém, mění jej jen ve výjimečných případech. Je tedy možné již nyní dopředu odhadnout, co by měl nabídnout iPhone 5s. Nejedná se o žádné úniky informací ani tajné zdroje, jedná se o dlouholeté pozorování společnosti Apple a odhad toho, jaké novinky ve svém mobilním telefonu iPhone 5s nabídne. Prozatím každý nový model mobilního telefonu od společnosti Apple nabídl také novou verzi procesoru, je tedy velmi pravděpodobné, že se u iPhone 5s setkáme s procesorem Apple A7. Procesor Apple A6X je totiž určený pro tablety iPad, kterým poskytuje dostatečný výkon pro zobrazení vysokého rozlišení. Je tedy pravděpodobné, že Apple nenabídne pouze lépe taktovaný Apple A6, ale rovnou Apple A7 s tím, že nová generace iPadů následně nabídne Apple A7x.

Mobilní telefony iPhone 4 a iPhone 4S si vystačily se stejnou velikostí operační paměti, tedy s 512MB eDRAM. iPhone 5 dostal do vínku 1GB operační paměti a při optimalizaci operačního systému iOS se jedná o velikost, která bude pravděpodobně dostačovat také pro iPhone 5s. U novinky tedy očekáváme 1GB eDRAM což však vzhledem k již zmíněné optimalizaci Apple iOS nebude žádný problém. Další hardwarovým prvkem je pak kapacita paměti. Zde si troufám tvrdit, že Apple který tlačí co nejvíc věcí na cloud bude nadále nabízet maximálně 64GB úložné paměti. Samozřejmě se dočkáme drobného vylepšení fotoaparátu a to především v jeho optické části. Je však pravděpodobné, že Apple také rozšíří počet megapixelů a to na 10 nebo rovnou 12Mpix. Velmi pravděpodobně se dočkáme také dvoubarevného blesku, který nabídne bílý a žlutý záblesk, pro lepší kvalitu snímků v noci a v šeru.

Na zajímavou možnost upozornil náš čtenář v diskusi pod článkem o konceptech hodinek Apple iWatch. Podle něj by totiž NFC čip neměl chybět právě v hodinkách Apple iWatch. V tom případě by Apple mohl opodstatnit jeho absenci v iPhone 5S. Je sice fakt, že některé zdroje poukazují na to, že výroba NFC čipů pro iPhone 5s již začala, ovšem zatím se nejedná o nijak potvrzené informace. Je tak možné, že se NFC skutečně nedočkáme a zatím co u iPhone bude Apple dále tlačit svoji technologii Passbook, u hodinek nabídne plnohodnotné NFC, které bude mít na rozdíl od obyčejných nálepek možnost kvalitnější ochrany, například pomocí pin kódu.

Z mého pohledu vsadí Apple nejvyšší kartu na samotný operační systém iOS, který nabídne na iPhone 5S funkce, které nebudou na ostatních telefonech dostupné. Dlouhodobě se v této oblasti spekuluje o iTunes on-deamand, tedy o iTunes s předplatným, kdy si budete mít možnost pustit jakoukoli písničku. To se mi však zdá velmi nepravděpodobné z pohledu funkce, která by byla exkluzivně pro iPhone 5s, jedná se přece jen o business. Jako mnohem zajímavější na mě působí senzor otisků prstů s funkcemi přímo pro iOS 7. Apple iPhone 5s zřejmě nenabídne žádnou revoluci a výše uvedené věci vychází z předchozích změn mezi iPhone 3G/3GS a iPhone 4/4S.

Dnes nejčtenější

.