Zavřít reklamu

Dell je, aspoň v posledných týždňoch, mimoriadne zaujímavou firmou, čo sa týka jej finančnej politiky. Len začiatkom februára sa totiž známa počítačová spoločnosť rozhodla odstúpiť z burzy a preto sa rozhodla vrátiť peniaze späť jej investorom, čím de-facto prišla o 24,4 miliardy amerických dolárov. Spoločnosť sa tak stala privátnou a od momentu oznámenia sa objavilo množstvo otázok týkajúcich sa budúcnosti spoločnosti, ktorá stojí aj za hráčskymi produktami Alienware. Čo sa týka Dell samotného, odhaduje sa, že to bude práve Apple, kto sa rozhodne americkú spoločnosť odkúpiť.

Mnohí sa pýtajú, prečo by to mal byť zrovna Apple, ktorý o niekoľko rokov odkúpi Dell. Forbes ale upozorňuje, že tieto reči sú v súčasnosti len špekulácie a nie je ich možné ničím podložiť. Dell ako spoločnosť začínala svoju existenciu na izbe Michaela Della, ktorý v tom čase býval na internáte, a až o niekoľko desiatok rokov sa stal konvenčnou spoločnosťou, akou je Dell dnes. „V priemysle osobných počítačov, v čase, kedy funkcie stolných prístrojov mali ukojiť požiadavky nižších úrovní trhu, noví výrobcovia ako Dell či Gateway 2000 prišli s návrhmi zameranými na pohodlnosť a používanie,“ tvrdí Clayton Christensen vo svojej knihe The Innovator’s Dilemma. Úspech Dellu však nepochádzal z lepšej technológie, ale z vynikajúcej logistiky. PC sa časom stalo komoditou a Dell jednoducho ponúkal produkty v lepšej cenovej relácii oproti konkurentom a atraktívnejšej marži. Tento model nanešťastie nemohol trvať večne.

dell-xps-12

Preto mala spoločnosť dve možnosti – buď budú ďalej operovať na narušenom trhu, alebo sa posunú vyššie a budú dúfať, že sa im podarí vybudovať udržateľnú výhodu oproti konkurencii. To sa ale nestalo a tak nová stratégia spoločnosti je zameriavanie sa na trh sofistikovanejších, podnikateľských počítačov, pričom budú predávať superpočítače a high-end servery aby zaistili potreby korporácii, ktoré vyžadujú čoraz väčšie dátové riešenia.

Tieto počítače taktiež poskytujú dostatok výkonu a priestoru na to, aby boli schopné spracovávať ľudskú reč, vďaka čomu by bolo možné v budúcnosti vytvoriť humanoidné superpočítače, ktoré by bolo možné ovládať tak jednoducho, ako je jednoduché objednať si pivo v miestnej krčme. V tomto segmente však už môžeme nájsť jednu z najvýznamnejších počítačových spoločností, ktorou je IBM. Tá má narozdiel od Dellu už v súčasnosti eso v rukáve, vďaka čomu by boli riešenia od Dellu odsunuté na vedľajšiu kolaj a stali sa tak strojmi pre menšie podniky či organizácie. Práve preto, aby bol Dell schopný konkurovať Watsonu od IBM, bolo by preň potrebné, aby získal licenciu na niektorý z dostupných inteligentných hlasových asistentov. Takého už dnes prezentuje v mobilných zariadeniach Apple a je možné, že by sa tieto dve spoločnosti vedeli dohodnúť na licencovaní Siri pre superservery. Úspech by v tomto prípade slávil ako Dell, tak aj Apple, ktorý by mohol neskôr hrdo hlásiť, že práve tento mobilný asistent, ktorý sa prvýkrát objavil na obyčajnom smartfóne, vyvinul v softvér, ktorý využívajú obrovské korporácie a organizácie pre svoje potreby.

*Zdroj: Forbes.com

Dnes nejčtenější

.