Zavřít reklamu

Dnešný svet je plný súdnych sporov, ktoré sa týkajú rôznych patentov, čoho príkladom môže byť i dlhodobá patentová vojna medzi Apple a Samsung. Len včera však americký patentový úrad schválil celkom nezmyselný patent, za ktorým stojí japonská spoločnosť SONY. Tá bola terčom hackerov už v roku 2011 a niet sa čomu čudovať, keď postoj tejto spoločnosti k hackerom a vývojárom Indie hier je taký, aký je. Nový patent však nielen, že znemožňuje výmenu či požičiavanie hier, ale tiež ohrozuje budúcnosť populárnej hernej konzoly Playstation.

Nový patent japonskej spoločnosti s číslom 20130007892 nesie pomerne dlhý názov Electronic Content Processing System, Electronic Content Processing Method, Package of Electronic Content, and Use Permission Apparatus. Samotný patent sa tak podľa abstraktu týka herných diskov, ktoré by podľa neho mali obsahovať špeciálny, jednorázový identifikátor, ktorý by sa po vsunutí disku do konzoly zapísal do registrov konzole, prípadne na hráčov účet. Pokiaľ by sa teda disk dostal do rúk inému používateľovi, nebolo by možné na jeho PlayStatione daný disk spustiť. Za absurdným patentom stojí Hidehiro Inooka a žiadosť o prijatie patentu bola prvýkrát podaná už 12. septembra 2012, teda v deň, kedy Apple predstavil iPhone 5 a nové modely prehrávačov iPod touch a iPod nano.

playstation-patent

V súčasnosti je otázne, či sa spoločnosť rozhodne patentovanú technológiu aplikovať v budúcej generácii svojho zariadenia, no pokiaľ by k tomu došlo, je zrejmé, že by si tým Sony viac uškodilo ako pomohlo. Bazár či vymieňanie hier totiž patrí k populárnej aktivite konzolových hráčov, ktorí si mnohokrát radšej kúpia tzv. „bazárovky“, keďže väčšina nových titulov stojí viac ako 47,99€, resp. 1 299 Kč.

Za zmienku tiež stojí nepotvrdená informácia, že Sony začne predávať novú konzolu už v priebehu roku 2013. K tomuto tvrdeniu môžeme pripomenúť i fakt, že vývojár konkurenčného Xboxu Larry Hryb, známy najmä pod nickom MajorNelson, na svojom oficiálnom blogu spustil časovač, ktorý nás upozorňuje na začiatok každoročnej hernej konferencie E3 Expo, ktorá sa aj tento rok bude konať v Los Angeles. Pokiaľ by skutočne došlo k odhaleniu novej generácie Xbox, je možné, že by konkurencia dlho nečakala a svojho tátoša by predstavila taktiež. Kým nový Xbox má mať podľa špekulácii až 8-jadrový procesor taktovaný na frekvencii 5GHz, 8GB RAM a podporu Blu-Ray a 1080p rozlíšenia u hier, štvrtý Playstation, v súčasnosti známy ako Project Orbis, by mal zrejme podporovať rozlíšenie 4096 x 2160 a v jeho vnútri by sme našli čipovú sadu od AMD. Pokiaľ by však Sony vystriedalo svoj Cell procesor úplne novou sadou, nová konzola by okamžite stratila akúkoľvek kompatibilitu s titulmi pre PS3.

Dnes nejčtenější

.