Zavřít reklamu

S tím jak Apple představil novou generaci počítačů iMac, definitivně pohřbil naději filmových fanoušků, kteří již roky žádají nasazení Blu-ray mechanik v Macu. Počítače Mac nikdy neobsahovaly Blu-ray mechaniku, mechanika Superdrive sice podprovala nejen čtení, ale také zápis na média, ale pouze na CD/DVD média. Sám Steve Jobs byl poměrně velkým odpůrcem Blu-ray a uvedl, že největší filmotéka na světě je YouTube. Je pravdou, že s tím jak přichází do internetových videí podpora Full HD, tedy videa s rozlišením 1080p, je podpora Blu-ray čím dál tím méně zajímavá.

Ačkoli nechci aby to vyznělo jakkoli snobsky, je pravdou, že drtivá většina uživatelů Apple produktů mají doma také televizor, na kterém sledují filmy a není pro ně problém připojit k němu domácí kino nebo přehrávač s podporou Blu-ray. Navíc rozdíl mezi Blu-ray a 1080p videem na displeji MacBooku nebo iMac není pro běžného diváka až tak závratný. Toho si je samozřejmě vědom také šéf celosvětového marketingu společnosti Apple Phil Schiller. Ten v rozhovoru pro magazín Time uvedl, že nativní podpora Blu-ray nebude pro Mac zřejmě nikdy k dispozici. Schiller uvedl v odpovědi na dotaz ohledně absence mechaniky v iMacu, že velká část distribuce software je nyní digitální. Co se týká videa, řekl Schille, že Blu-ray je velmi složitá technologie, která však není tak složitá kvůli vlastní kvalitě filmu, ale kvůli dalším aspektům, které však kvalitu videa přímo neovlivňují. Podle Schillera tak není důvod, aby apple nadále nabízel optické mechaniky ve svých produktech.

Pokud patříte mezi milovníky Blu-ray a chcete své filmy přehrávat na Macu, samozřejmě máte možnost použít externí mechaniku, které jsou k dispozici s připojením USB 2.0 nebo USB 3.0. Společnost Sunix navíc nedávno představila naprostou novinku, kterou je Sunix Pili, externí Blu-ray mechanika s připojením přes Thunderbolt port.

Dnes nejčtenější

.