Zavřít reklamu

V minulém týdnu se objevilo množství informací o tom, že Google již odeslal aplikaci Google Maps ke schválení do iTunes App Store. Kromě novinářů to potvrdili i někteří opravdu vysoce postavení vývojáři. Jak se ukázalo, informace byly chybné a sám CEO Google Inc. Eric Schmidt dnes jejich tvrzení popřel. „Google Inc nepředložil novou aplikaci Google Maps Applu poté co výrobce iPhone upustil od využití map v nejnovějších zařízeních,“ citovala agentura Reuters slova CEO Google.

Schmidt navíc uvedl, že jedná již dlouhou dobu s Apple a jednání probíhají každý den. Společnosti se zřejmě nechce uvolnit aplikaci Google Maps zdarma, vzhledem k tomu, že by nedocházelo k placení licenčních poplatků ze strany Apple jak tomu bylo v době, kdy byly Google mapy součástí operačního systému iOS. Problém je také v tom, že aplikace nemůže být použita jako defaultní aplikace pro aplikace, které otevřou automaticky mapy v iOS. Kdyby Google mapy nabízel jako součást operačního systému Android tak jak je tomu nyní, ale přidal by nálepku exkluzivity s tím, že na jiném operačním systému nebudou mapy k dispozici, jistě by si získal řadu uživatelů, kteří by jen kvůli mapám přešli na konkurenční přístroje s operačním systémem Android.

Z pohledu Apple je zase v současné době nemyslitelné, aby vyměnil své vlastní mapy v iOS 6 za Google Maps, které používal ve starších verzích operačního systému iOS. Podle analytiků zaplatil Apple za licenční smlouvy, koupě společností vytvářející 3D mapy a další poplatky více než dvě miliardy dolarů, kterých se zřejmě jen tak lehce nevzdá. Apple navíc uvedl, že na mapách usilovně pracuje a snaží se vyřešit množství problémů. Je pravda, že zřejmě není v silách žádného testovacího týmu na světě projít všechny města, vesnice a okresní cesty které ani neznají z vlastní zkušenosti a posoudit, zda jsou v dané lokalitě mapy přesné nebo nikoli.

Na druhou stranu jsme vám již ukázali, jak vypadají památky v Praze, zapsané v UNESCO. Právě u lokalit jako je Karlův most nebo Staroměstské náměstí mohly být mapy skutečně vyladěny již před vydáním. Na stížnosti uživatelů ohledně nových map v iOS 6 již reagovala také společnost TomTom, které mapy využívající jejich mapové podklady takříkajíc špiní jméno.

Aktualizace
Bloomberg má na věc trošku odlišný názor než Reuters. Citace Bloombergu z dnešního rána v Tokiu je totiž následující: „My jsme s Google Maps nic neudělali. Apple by je musel schválit, je to jejich volba,“ nechal se podle Bloombergu slyšet Schmidt dnes v Tokiu. Jeho slova tak podle agentury Bloomberg nenaznačují, zda Google poslal mapy ke schválení do iTunes App Store nebo ne. Osobně mi z toho tedy vychází, že Apple má stále k dispozici aplikaci Google Maps, kterou používají starší iOS zařízení a Google očekává, že Apple sám od sebe tuto aplikaci zařadí do iTunes App Store.

iOS-5-google-km
iOS-6-maps-km
iOS-5
iOS-6-maps
iOS-5
hodzovo-iOS6-maps

Dnes nejčtenější

.