Zavřít reklamu

Již od prvního iPhonu trápí mnoho uživatelů problémy s rozdíly mezi displeji jednotlivých kusů přístrojů. Problém pokračoval i s příchodem iPadu a v neposlední řadě se pak dostal také na displeje počítače, který si zakládá zejména na svém displeji, tedy MacBook Pro Retina. Apple problémy vždy přešel bez toho, aniž by vydal nějaké oficiální stanovisko. Na druhou stranu k tomu ani neměl důvod, když majitelům zařízení se špatným displejem automaticky měnil kus za kus bez toho, aniž by řešil nějaký reklamační řád. Zatím co majitelé iPhonů a iPadů se s problémem smířili, lidé kteří utratili téměř 3000€ za MacBook Pro Retina a mají na displeji takzvané duchy nebo jsou jejich barvy odlišné od ostatních Macbooků, již rozpoutali na diskusním fóru společnosti Apple poměrně ostrou diskusi, která má v současné době více než 1400 příspěvků. Pojďme se podívat na tom proč se jednotlivé displeje mohou lišit a jak je to s jejich reklamací.

Problém je v tom, že je o produkty Apple extrémní zájem a prodávají se jich doslova miliony týdně. Výrobci displejů jsou navíc často odkázání jen na to, zda jim Apple zakázku dá nebo nedá. Apple navíc mnohdy potřebuje skutečně specifické displeje a své nároky na kvalitu taktéž neustále zvyšuje. To znamená ,že se výrobcům nevyplatí investovat do výrobní linky a jejich zaměstnanců tolik financí, aby dokázali vyrobit dostatečný počet displejů pro všechny vyrobené kusy z dané řady. Apple se tak ve většině případů spoléhá na dva nebo více výrobců, kteří dodávají obrazovky. Samozřejmě musí všichni výrobci splnit určité kvalitativní nároky Applu, ovšem na druhou stranu ty se týkají spíše pouze technických specifikací, nikoli výrobních postupů. Jak všichni víme, různí výrobci, nejčastěji Samsung a LG, vyrábí své displeje pomocí různých linek a technologií.

Bohužel rozdíl mezi displeji jednotlivých výrobců začali spotřebitelé pociťovat poprvé již u iPhone, to byl ostatně jeden z prvních produktů, který byl masově tak rozšířený, že k výrobě jeho multi-touch displeje již nestačil jediný výrobce. Apple dříve používal zejména displeje společnosti Samsung, které lidé doslova milovali v starých monitorech Apple cinema. Rozdíl mezi jednotlivými výrobci, tedy u Apple opravdu zejména mezi LG a Samsungem, je v některých případech opravdu viditelný na první pohled. Obecně se považují za méně kvalitní displeje vyrobené společností LG, které jsou v některých iPadech, iPhonech a nejnověji také v Apple MacBook Pro Retina. Na druhou stranu se liší i displeje od jednoho výrobce a může se stát, že když vyberete 100 iPhonů s LG a 100 iPhonů se Samsung displejem, budou buď zcela stejné nebo se barvy na LG budou zdát naopak dokonce lepší. Ve všeobecnosti jsou však displeje Samsungu hodnoceny uživateli mnohem pozitivněji než ty, které vyrábí LG. O tom jsme také informovali již v našem článku, který vám pomůže zjistit, od kterého výrobce pochází váš displej.

Na oficiálním fóru společnosti Apple je již vlákno na které se podívalo přes 130 000 uživatelů a zhruba 1400 lidí si zde pak stěžuje na konkrétní problémy s displeji MacBook Pro Retina. Je totiž jasné, že u Apple iPhone nebo iPad, kde se skutečně prodávají stovky tisíc kusů denně po celém světě, není možné aby Samsung pokryl celou výrobu. Na druhou stranu však zřejmě nikdo z nás nechápe, proč notebook za 3000€, jehož hlavní předností a inovací je právě displej, a který se samozřejmě neprodává v tak velké míře jako iOS zařízení, má mít displej od dvojice různých výrobců.

Pokud zjistíte u iOS zařízení, že je váš displej skutečně jiný než ten který vidíte u kamaráda, běžte jej ihned reklamovat. Ideální je reklamovat hned poté, co iOS zařízení rozbalíte a zjistíte rozdíl. Prodejce si nemůže stěžovat na to, že jste displej vysvítili nebo jej nechali dlouho na slunci a tak podobně, zkrátka v naprosté většině případů vám vymění zařízení kus za kus. Ostatně prodejce dostane od Apple nový kus zdarma výměnou za ten, který jste reklamovali, žádná škoda mu tedy nevznikne. V horším případě budete muset skutečně čekat 30 dní na nový kus poté, co jej prodejce vezme do reklamace, i to se může stát a není to na škodu, pamatujte, že na to má prodejce plné právo. Pokud se problém stane u iMacu, MacBooku nebo Apple Displeje, je dobré nejprve zkusit kalibraci barev, kterou zvládnete díky našemu článku, za několik málo minut. Pokud ani kalibrace nepomůže nebo se vám na displeji objevují takzvaní duchové, můžete displej reklamovat přímo u prodejce. Ten by vám měl stejně jako u iOS zařízení vyhovět, ovšem s tím, že pokud jste nekupovali přímo v některém ze zahraničních Apple Store a nepůjdete reklamovat opět tam, budete se ve většině případů muset smířit se standardní 30 denní lhůtou pro reklamace.

Dnes nejčtenější

.