Zavřít reklamu

Platforma Mac OS X od svého počátku vynikala absencí virů, malware a podobného balastu. Za posledních deset let se objevilo tak málo nebezpečných virů, že jste je nejen že mohli spočítat na prstech jedné ruky, ale také museli úmyslně nainstalovat. Samotný Mac OS X je před instalací škodlivého software chráněn nutností zadat při každé instalaci nového software administrátorské heslo. Právě díky tomuto zabezpečení měli útočníci v podstatě jen dvě možnosti. Maskovat vir nebo malware za software, který si lidé stahovali přes torrenty nebo podobné sítě na sdílení dat. Druhou možností bylo napadnout některý z doprovodných plug-inů operačního systému.

Největším problémem jsou samozřejmě samotné internetové prohlížeče, přes které útočníci nejčastěji pronikají do systému. Ty však vyžadují při instalaci dalšího software opět potvrzení administrátorským heslem. V současné době se tedy využívá zejména útoků pomocí jazyku Java nebo Flash. Otázkou je, zda nastal čas kdy budeme muset na Mac OS X instalovat antivirové programy a chránit se před dalším škodlivým balastem, kterého bude na Mac čím dál tím více.

Osobně jsem zastáncem čistého systému, každá další aplikace, každý proces na pozadí zkrátka jen zpomaluje samotný systém a nese sebou další nebezpečí pádu systému. Ano, možná jsou slova v předchozí větě nadnesená, ovšem osobně zkrátka neholduji žádnému software, který nutně nepotřebuji. Apple se samozřejmě snaží své uživatele chránit co nejlépe jen dokáže a tak již další verze operačního systému OS X 10.8 Mountain Lion dostává do základní výbavy GateKeeper. Ten umožní uživatelům zvolit, jaké aplikace chtějí povolit instalovat. Více informací si můžete přečíst v samostatném článku přímo zde.

Nebezpečí tak bude i nadále číhat zejména v přídavných plug-inech operačního systému, kterých se bude chtít Apple co nejrychleji zbavit. Již nyní se na internetu v souvislosti s virem FlashBack objevily informace o tom, že jej Apple neřešil záměrně a chtěl tak ukázat důvod, proč v příštím systému již vypustí dokonce i samotný jazyk Java. Ten je v současné době stále ještě nezbytnou součástí počítače a Apple za něj bude muset vytvořit náhradu. Ovšem pro společnost, která téměř odřízla Flash ze svého systému, to jistě nebude až tak složitá cesta.

Apple si samozřejmě vynechání plug-inů a dalších modulů v systému odůvodní tím, že jsou pro uživatele nebezpečné. V současné době bych se tedy osobně hrozby útoků až tak moc nebál a počkal až na příchod OS X 10.8 Mountain Lion a poté začal řešit, jak dokonale je systém zabezpečen. Přece jen je Flashback potřeba brát pouze jako kapku v moři a není nutné z něj dělat drama. Samotný systém v současné době poskytuje téměř 100% ochranu, selhat mohou věci jako je Flash, Java nebo například internetový prohlížeč. Rozhodně si nemyslím, že by měl být Flashback důvodem k nákupu antivirového programu. Zkrátka dále instalujte pouze legální software, nejlépe z Mac App Store a počkejte na příchod Mountain Lion.

Dnes nejčtenější

.