Zavřít reklamu

Apple se snaží s iOS zařízení udělat přístroje se kterými je možné nejen konzumovat, ale také vytvářet obsah. Dalším krokem v této snaze bylo představení aplikace iPhoto, kterou všichni uživatele Mac OS X dobře znají ze svých počítačů. iPhoto pro iOS je univerzální aplikace, kterou je možné instalovat jak na iPhone a iPod touch, tak i na tablety iPad. Díky velikosti displeje májí uživatelé iPadu samozřejmou výhodu, o uživatelích nového iPadu pak ani nemluvě. Já jsem testoval iPhoto během víkendu na iPhone 4 s operačním systémem iOS 5.1. Pojďme se společně podívat na to, co nová aplikace z dílny Applu nabízí.

Nádherná knihovna, kterou však neovládnete
iPhoto je typickým příkladem toho, že se vše dá dělat vizuálně krásné. Aplikace je primárně knihovnou fotografií, které se do ní automaticky načtou z Camera Roll. Veškeré fotografie které máte ve svém iOS zařízení, máte automaticky načtené také v iPhoto. Primárně jsou fotografie řazeny stejně, jako je tomu v Camera Roll, jsou tedy dodrženy složky i pořadí fotografií. Bohužel nevím zda jsem jediný koho potkává stejná situace, ale osobně mám velké problémy s aktualizací knihovny. Knihovna fotografií se totiž aktualizuje při každém použití aplikace bez toho, aniž bych udělal jedinou novou fotografii. Když máte v iPhone přibližně 2500 fotografií, připravte si nejméně 15 vteřin trpělivosti, než se knihovna aktualizuje a můžete iPhoto začít opět používat.

iPhoto-iOS

Již na první pohled nelze iPhoto s Camera Roll absolutně srovnávat. Aplikace je zkrátka aplikace a Apple ví, za co od uživatelů žádá 3,99€. Fotografie v iPhoto vyniknou zcela jinak než v Camera Roll a vaše prezentace fotek dostane zase nový šmrnc. Ačkoli iPhoto nabízí jediný motiv zobrazení, tedy fotoknihy položené na virtuálních skleněných poličkách, pravděpodobně vám nemožnost změny motivu nebude chybět a na toto zobrazení si rychle zvyknete.

Mnohem více než absence dalších vizuálních motivů vám pravděpodobně bude chybět možnost určit pořadí alb na poličkách nebo možnost změnit jejich název. Ať již pořadí složek, jejich názvy nebo pořadí fotografií, vše je převzato z Camera Roll a nelze měnit. Jediné co lze ovlivnit je úvodní obrázek alba, který se zobrazuje na samotné fotoknize ležící na poličce více bohužel neovlivníte. Nemáte možnost vytvořit nové album nebo stávající alba přejmenovat. Bohužel není možné ani tak základní věc, jako je přesun fotografií z jednoho alba do druhého.

Sdílím, sdílíš, sdílíme
iPhoto nabízí rozsáhlé možnosti sdílení fotografií. Své fotografie můžete sdílet prostřednictvím sociálních sítí Twitter, Facebook, Flick, pomocí iTunes nebo Camera Roll, můžete je tisknout, prezentovat, nebo sdílet pomocí Wi-Fi případně přes mail nebo deník. Z těchto možností je nejzajímavější Deník, ten vychází ze služby iCloud a lze do něj přidávat fotografie, které jsou následně synchronizovaný pomocí iCloud. Při sdílení na sociální síti je možné fotografie samozřejmě vybavit potřebným popisem. Bohužel pro většinu uživatelů iPhoto z Mac OS X chybí zřejmě ta nejdůležitější možnost, tedy přímá synchronizace fotografií z mobilní verze s počítačovou verzí iPhoto. Upravené fotografie je nutné do počítače dostávat pomocí Camera Roll, případně Image Capture synchronizovat knihovnu mobilního iPhoto s tou počítačovou nelze. Osobně příliš nechápu, proč Apple tuto pro většinu uživatelů zásadní možnost vynechal, snad se jí dočkáme v nejbližším update.

iPhoto-iOS

Pupínky? Nevadí máme iPhoto
iPhoto samozřejmě nabízí to, na co jsou všichni uživatelé počítačové verze zvyklí, tedy možnosti úpravy fotografií. Zde musím hned na úvod uvést, že nastává zásadní problém s kvalitou fotografií, které synchronizujete do svého iOS zařízení. Pokud totiž chcete upravovat fotografii, jenž jste nepořídili přímo na iPhone setkáte se s její nízkou kvalitou. iTunes synchronizované fotografie automaticky upraví tak, aby v iPhone zabíraly co nejméně místa. Bohužel upravovat takto zmenšené fotografie v iPhoto je téměř bezvýznamné, jelikož jejich kvalita neumožňuje například retuše nebo další efekty, pro které je nutné fotografie zvětšit. Funkci úpravy fotografie tak osobně využiji pouze u fotografií, které jsou vyfoceny přímo pomocí iPhone.

iPhoto-iOS

V momentě kdy se vrhnete do úpravy fotografií máte k dispozici pětici základních funkcí, které můžete využít. Mezi tyto možnosti patří využití automatického vylepšení, změna velikosti a ořezání fotografie, změny barevnosti, retušovací štětce a paleta efektů. Při prvních použitích budete pravděpodobně jemně tápat, než zjistíte jak úpravy fungují a jak se ovládají. Na vše si však brzy zvyknete a po pár upravených fotografiích již dokonale ovládnete využití všech efektů. Zajímavou možností je automatické vracení jednotlivých úprav, které na fotografii provedete. Po jednotlivých krocích je možné vracet úpravy zpět.

iPhoto-iOS

Během úprav můžete využít vyvážení jednotlivých barev, které samozřejmě upravujete pomocí posuvníku na displeji. Paleta štětců nabízí možnosti, díky kterým lze jednotlivá místa na fotografii retušovat, rozostřit, zaostřit, ztmavit, dobarvit ,nebo naopak odbarvit. Samozřejmostí je pak také redukce červených očí. Paletu štětců lze pohodlně používat na iPadu, kde je úžasné pozorovat, jak se fotografie mění pouze pomocí doteků vašich prstů. Na malém displeji iPhone nebo iPodu touch si úpravy fotografií tolik neužijete. Další možností jak vylepšit vzhled fotografií je využití filtrů, na které jste zvyklí z mnoha dalších aplikací v iTunes App Store. Filtry v iMovie nejsou v žádném ohledu revoluční oproti již známým filtrům například z Camera+ nebo dalších podobných aplikací.

iPhoto-iOS

Resumé
Mobilní verze iPhoto nabízí mnoho zajímavých možností, které jsou navíc jak je u Apple zvykem ve velmi líbivém kabátku. Například informace o fotografii ve kterých vidíte na jakém přístroji, při kterém ISO a mnoho dalšího je velmi zajímavá. Bohužel aplikace ani přes vynikající vzhled nezapře některé problémy, které kazí dojem z jejích používání. Mnohdy zarazí, že navzdory některým velmi pokročilým možnostem chybí základní věci, které by jistě ocenilo velké množství uživatelů. Například již zmíněná synchronizace knihoven mobilního a počítačového iPhoto. Aplikace nabízí na jednom místě to, co byste museli hledat mezí více dalšími aplikacemi. Bohužel hlavní výhoda počítačového iPhoto, tedy správa foto knihovny v mobilní verzi zcela chybí, což je jistě velká škoda a na aplikaci se dle mého osobního názoru mohlo ještě o mnoho více zapracovat. Děkuji společnosti Apple a jejím Českému zastoupení za poskytnutí aplikace iPhoto.

Dnes nejčtenější

.