Zavřít reklamu

Apple opět podal žalobu na společnost Samsung Electronics, tentokrát kvůli mobilnímu telefonu Galaxy Nexus, který využívá nejnovější verzi Google Android s označením Ice Cream Sandwich. Podle Applu právě tato verze operačního systému od společnosti Google porušuje čtyři patenty, které Apple vlastní. Žaloba byla podána u Kalifornského soudu a její cílem je nechat zablokovat prodej nového telefonu Galaxy Nexus od Samsung na území USA. Google Android Ice Cream Sandwich používá také mobilní telefon od společností Motorola Mobility a HTC, ty však také společnost Apple žaluje.

Apple v žalobě uvádí, že Samsung společně s použitým operačním systémem porušuje funkce, které jsou charakteristické pro iOS produkty společnosti Apple. Mezi tyto funkce řadí možnost odemknout telefon pomocí funkce Slide-To-Unlock nebo například použití vyhledávání hlasem, které přímo konkuruje digitální asistentce SIRI z mobilního telefonu iPhone 4S. Applu se taktéž nelíbí, že Galaxy Nexus umožňuje najednou vyhledávat informace ve více zdrojích a to včetně internetu. Bez povšimnutí nezůstala ani nabídka alternativních slov, které se zobrazí v případě, kdy uživatel napíše překlep. Zajímavostí je, že Apple žaluje Samsung a nikoli Google, který za operačním systémem stojí jako jeho výrobce.

Samsung sehrává v tomto případě pouze roli distributora, což je však na druhou stranu pro Apple důležitější. Nezbývá než očekávat zda se Applu podaří ukousnout z Ice Cream Sandwich opravdu velké sousto a zamezit Samsungu distribuci a prodej telefonu v USA. Pokud by se to podařilo, je téměř stoprocentní, že bude Apple žalovat samotný Google.

Samsung-Galaxy-Nexus

*Zdroj: ceskatelevize.cz, zdroj ikony: redmondpie.com

Dnes nejčtenější

.