Zavřít reklamu

Na Vianoce som kúpil Apple TV 2. generácie, s operačným systémom iOS5-4.4.2. V obchode, v ktorom som ho kupoval, mi tvrdili, že sa jailbreak na tento operačný systém urobiť nedá a tak mi to nedalo a musel som hľadať na internete. Jailbreak pre Apple TV 2 (4.4.2) som našiel do niekoľkých minút a nevenoval som tomu viac pozornosti pretože odozvy boli na 90% kladné. Objednal som teda Apple TV ktorá dorazila niekoľko dní pre Vianocami. Ešte stále som netušil, že jailbreak nebude taký jednoduchý ako to býva na ostatných iOS zariadeniach.

Aj keď osobne jailbreak nepreferujem, musíte mi dať za pravdu, že Apple TV na Slovensku a v podstate aj v Česku, nemá široké využitie, hlavne čo sa týka filmov. Tie je možné kupovať priamo cez Apple TV, no cena cca 4-5 € za požičanie filmu v angličtine, často bez titulkov sa mi nezdá byť adekvátna. Tak som sa teda ihneď rozhodol pre jailbreak. Teraz vám poviem kompletný návod najskôr na jailbreak, ale to ešte nebude všetko čo budete potrebovať. Okrem jailbreaknutého Apple TV máte na výber XBMC (teda program určený pre Apple TV ktorý vybočuje z klasického vzhľadu, pomocou ktorého si môžete prehrávať filmy ako napr. avi, xvid, divX, atď…, ale aj prezerať fotografie, či počasie).

Druhý program o ktorom viem ja a ktorý aj ja používam je aATV Flash Black (tento vám osobne odporúčam). aTV Flash Black mi vyhovuje omnoho viac, a to jednak kôli 100% funkčnosti napriek tomu že je to betaverzia, a za ďalšie preto, lebo je to program ktorý funguje v prirodzenom uživateľskom prostredí Apple TV. XBMC som mal nainštalovaný jeden deň ale ten program mi funguval na 100% asi tak 5 minút z tých 13 hodín ktoré som pri tom strávil, a tak som našiel alternatívny program o ktorom som sa už zmienil. Tento jailbreak funguje pre tieto verzie: 4.4.1, 4.4.2, 4.4.3, 4.4.4.

step1-tech-appletv-dimensions_GEO_CZ

1. Ako prvé si stiahnite pomocou týchto linkov :

SeasOnPass tu

Váš iOS5 tu (samozrejme zvolíte vašu verziu)

2. Apple TV pripojte pomocou micro USB káblu ku počítaču a taktiež do zdroja napätia.

3. Otvoríme SeasOnPass, následne nám vyskočí okno, kde vám bude svietiť iba jedna možnosť a to: Create IPSW. Na toto okno pri klikaní držte ľavý ALT, a vyskočí vám možnosť výberu IPSW súboru (ktorý ste už stiahli). Po niekoľkých sekundách (maximálne 2-3 minútach) vám napíše že sa vyhľadáva zariadenie v DFU móde. Takže teraz si zoberiete iRemote (ktorý je mimochodom súčasťou balenia) a 7 sekúnd držíte tlačítka MENU+Pause/Play súčastne, a po 7 sekundách pustíte. Teraz si iTunes urobí restore, takže treba chvíľu počkať a byť trpezlivý. Teraz je Apple TV jailbreaknutá, stačí urobiť tethered boot. Apple TV máme stále pripojenú, ale teraz odporúčam zobrať si MacBook priamo ku vášmu televízoru a pripojiť ju do zdroja napätia a mini USB k počítaču a zároveň ju mať v dostatočnej blízkosti ku HDMI káblu od vášho televízora. Takže tethered boot spustíme zas pomocou SeasOnPass, ale tentokrát vyberieme druhé okno z ponuky. Všetko sa urobí za vás. Stačí dať Apple TV znovu do DFU módu keď vás k tomu program vyzve. OK, jailbreak je kompletne hotový, takže vyberte mini USB kábel z Apple TV, ale POZOR, nevyberajte kábel napájania. Teraz môžete zasunúť HDMI kábel od televízora. Ihneď by vám malo skočiť Apple TV menu-výber jazyka, a v ľavom dolnom rohu by ste mali vidieť červenú ikonku SeasOnPass.

4. Teraz máte na výber 2 možnosti – ak chcete používať XBMC, musíte mať nainštalované NitoTV, a až pomocou neho si už priamo v Apple TV nainštalujete XBMC, druhou možnosťou a túto vám odporúčam z vlastnej skúsenosti je omnoho jednoduchšia cesta a teda inštalácia aTV Flash Black.

 

Inštalácia NitoTV, XBMC: Pri tomto postupe musíte mať pripojenú Apple TV pomocou micro USB s vašim počítačom a súčastne musí byť zapojená v napájaní.

1. Spustite Apple TV, a choďte do Settings->General->About->a teraz nájdite kolónku IP Adress a tú si dobre zapíšte do počítača.

2. Otvorťe si vo vašom Macu program Terminal.

3. Teraz píšte: ssh root@VAŠAIPADRESA, stlačte ENTER, vždy keď sa vás opýta či chcete pokračovať napíšte: yes,následne stlačte ENTER, ďalej sa vás spýta na heslo a zadáte: alpine, potvrdíme stlačením ENTER teraz bude terminál chvíľu pracovať a keď prestane zadáte ďalší príkaz:  echo deb http://apt.awkwardtv.org ./ > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list, a zasa potvrdíte ENTER, ďalší príkaz apt-get update, potvrdíte ENTER, predposledný príkaz zadáte tento apt-get install com.nito.nitoTV, potvrdíte ENTER, teraz ak sa vás Terminál niečo opýta a budete mať božnost YES/NO, napíšte YES, potvrďte ENTER, a konečne sme sa dopracovali ku poslednému príkazu killall Lowtide, ak sa vás terminál zasa niečo opýta, napíšte YES, a potvrďte ENTER.

4. Zatvorte terminál, spustite SeasOnPass na vašom Macu a urobte tethered booth.

5. Ok, vyberte mini USB z Apple TV, ale POZOR, nevybarajte kábel napájania. A teraz zapojte HDMI kábel z vášho televízora.

6. Teraz ste nainstalovali NitoTV, a tá sa vám zobrazí aj v hlavnom menu. Teraz chodťe do tohto NitoTV, dajte install software, a nájdite XBMC, kliknite naň, a dajte install.

7. XBMC sa vám zobrazi v Apple TV ponuke, a všetko je hotové.

Inštalácia aTV Flash Black: Pri tomto postupe vám nič iné netreba, iba zapojenú, pustenú, a jailbreaknutú Apple TV vo vašom televízore, a uistite sa, že na Apple TV máte spustený Air Play.

1. Na Mac si stiahnite tento aTV Flash Black beta 6, domovská stránka tohto programu je tu.

2. Spustite iTunes a uistite sa, že máte pustený Home Sharing (domáce zdieľanie) iTunes->Pokročilé->Domácí sdílení.

3. Spustite aTV Flash Black, (funguje jednoducho ako obyčajná inštalačka), pričom vám nájde pomocou home sharingu vašu Apple TV a iba potvrdzujete „continue“.

4. Hotovo!

Sami musíte uznať, že rozdiel v inštalácií a jej zložitosti je naozaj obrovský! aTV Flash Black používam už takmer týždeň bez akýchkoľvek problémov a navyše má dokonca viac výhod ako XBMC pretože má napríklad aj Webový prehliadač, a dá sa celkom pohodlne surfovať na internete. Odporúčam stiahnuť aplikáciu pre iPhone s názvom Remote, ktorú si môžete stiahnuť zadarmo tu. Ak bude mať niekto otázky, alebo bude potrebovať pomoc, rád pomôžem lebo aj mne robilo problém nainštalovať NitoTV a hlavne práca v termináli bola pre mňa menším prekvapením pretože pri jailbreakovaní iPhonov/iPadov sa s tým nestretávame. No nakoniec chcem povedať že tento postup sa naozaj vyplatí urobiť, pretože to v sebe zahŕňa množstvo výhod.

Dnes nejčtenější

.