Zavřít reklamu

Ať již holdujete nejrůznějším obalům a krytům na na mobilní telefon iPhone nebo ne, vždy si jistě budete rádi chránit displej telefonu před poškrábáním. V současné době existuje na trhu velká řada řešení, z nichž některé jako například Invisible Shield jsme již měli možnost otestovat. Nyní se nám dostala na redakční stůl novinka od společnosti 3M s názvem Natural View. 3M je společnost známá velkým množstvím produktů, které se týkají nejen elektroniky, ale také zejména speciálních fólií, spojovacích materiálů, izolep a dalších věcí, ze kterých se postupně dopracovali až k fólii pro mobilní telefon iPhone 4/iPhone 4S a tablet iPad. Pokud se chcete k iPhonu chovat stejně jako k Nokii 3310, jistě jste již o nějaké fólii pro ochranu displeje uvažovali, pojďte se podívat co nabízí 3M a v čem vyniká nad konkurencí.

Aplikace – obsahuje vůbec lepidlo?
V balení 3M Natural View Screen Protector naleznete rovnou dvojici fólií, společně s aplikační stěrkou, která zároveň slouží jako část balení. V papírové obálce není třeba hledat nic jiného než samotné fólie a již zmíněnou stěrku, kterou fólii bezpečně aplikujete. Nejprve je samozřejmě potřeba očistit displej, na což je vhodné použít hadřík navlhčený v malém množství technického líhu. Díky líhu se bezpečně zbavíte i těch nejmeněích náznaků mastnoty a máte jistotu, že fólie k displeji okamžitě přilne.

Pokud již máte zkušenosti například s fólií Invisible Shield, bude pro vás překvapením, že 3M není fólie typu igelitového sáčku, kterou je možné všemožně kroutit a ohýbat. Jedná se o skutečně pevnou vrstu, která spíše než igelit připomíná ohebný plast. Díky pevnosti fólie je její aplikace na povrch telefonu mnohem snadnější, než u „igelitových“ fólií.

Fólie obsahuje doslova nano vrstvu lepící hmoty, která není patrna pohledem ani dotykem, o její přítomnosti se přesvědčíte až po nalepení fólie na displej telefonu. Fólie totiž okamžitě přilne k displeji a dokonce se neobjevují ani pověstné bublinky, které podle výrobců ostatních fólií do několika hodin až dní zmizí. Telefon můžete začít okamžitě používat, což je ohromná výhoda například protí konkureční fólii od společnosti Invisible Shield, u které výrobce doporučuje vyčkat minimálně 24 hodin, než začnete zařízení aktivně používat. Díky opravdu dobrému lepidlu fólie okamžitě přilne a nevzniknou žádné mezery nebo bublinky.

Samozřejmostí je pak možnost dalšího odlepení a přilepení. Opětovnou aplikaci je však nutné provádět nejlépe ve sterilních prostorech, do kterých asi každý náš čtenář nemá přístup. Pokud totiž fólii odlepíte, okamžitě na ni přilne vzdušný prach, které je téměř nemožné odstranit. S trochou šikovnosti a puštěnou čističkou vzduchu však věřím, že lze fólii používat opakovaně, k tomu však většina lidí nemá sebemenší důvod.

3M-natural-view

Natural View – nejen přírodní, ale dokonce vylepšený obraz
Pamatuji si, jak jsem před zhruba rokem psal o speciální vrstvě vkládané mezi jednotlivé vrstvy dotykových displejů, díky které byl obraz až dvojnásobně jasnější při použití stejného nastavení jasu displeje. Tato fólie se zatím stále testuje, ale jejím vývojářem není nikdo jiný než 3M. Své zkušenosti zůročili také při vytváření Natural View, která poskytuje i za přímého slunečního svitu stále jasně čitelný displej. Pro mě osobně se jedná o jedno z největších překvapení, vzhledem k tomu, že jsem měl možnost fólii testovat při jasném počasí, kdy dopadali sluneční paprsky přímo na iPhone a jeho displej byl čitelný stejně jako v místnosti.

Fólie 3M Privacy Screen Protector (prava) a 3M Natural View (levá) nalepené na Apple LED Cinema 24″ Display

3M-1

3M-2
3M-3

Další vlastnosti
Fólie díky povrchové úpravě nereaguje na každý dotyk nepříjemným otiskem prstů, ale snaží se minimalizovat čmouhy, které se na iPhone běžně nachází. Díky povrchu je i čištění snadnější než u displeje samotného. Podle výrobce je 3M Natural View vybavena také speciální technologií čistý stran, díky které by se nemělo za okraje fólie zachytávat nepříjemné smetí. Po týdnu testování mohu potvrdit, že tomu tak skutečně je a fólie je čistá, týden však nepovažuji za dostatečně dlouhou dobu na to, abych mohl nulové špinění fólie vyvrátit nebo potvrdit. Po prvním týdnu se však na okrajích fólie nenachází nic. Nepříjemné špinění na okrajích fólie je například jednou z vlastností Gelaskins, jejichž recenzi si můžete přečíst zde.

Fólie poskytuje dostatečnou ochranu proti poškrábání displeje například když iPhone nosíte v kapse společně se klíčemi. 3M se nechválí legendárním videem, které zobrazuje nemožnost poškrábat displej pomocí ruční brusky, nabízí však dostatečnou kvalitu při běžném použití. Ruku na srdce, jak často používáte ruční brusku na displeji svého telefonu.

3M-natural

Resumé
Po testování 3M Natural View musím jednoznačně zhodnotit, že společnost 3M vzala to nejlepší ze svých zkušeností při výrobě lepidel, fólii, povrchů proti špinění a dalšíc svých produktů a vložila je do výroby fólie pro ochranu displeje iPhone a iPadu. Fólie dostupná pro iPhone 3G, 3Gs, iPhone 4, iPhone 4S a iPad 2. generace je příjemnou alternativou oproti běžným igelitovým vrstvám, které se složitě aplikují. Kromě ochrany displeje před poškrábáním nabízí snížené zachytávání skrvn oproti povrchu samotného telefonu a lepší čitelnost displeje na přímém slunci. Během testování jsem nenarazil na jediný problém, kterým by mohlo být například odlepování, „plavání“ folie po displeji nebo něco podobného. Pokud tedy hledáte kvalitní ochranu displeje s bonusem navíc v podobě lepšího zobrazení na slunci, mohu 3M Natural View pouze doporučit. Doporučené koncové ceny Natural View 3M (bez DPH) jsou stanoveny na 287Kč pro privátní filtr pro iPhone 3G/iPhone 3Gs/iPhone 4/iPhone 4s a 576Kč pro iPad obou generací.

Dnes nejčtenější

.